Els altoparlants dels anys 20

Una exposició destaca la importància del disseny durant L'època en què la ràdio va entrar a les llars

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) exposa una de les millors col·leccions, a nivell internacional, D’altoparlants, que es varen construir en un període molt curt, entre 1920-1930. A partir D’aquests anys, la ràdio es convertí en un moble de la llar que impulsà els fabricants a incorporar una estètica agradable, lluny de L’aparença D’instrument científic que tenien.
Aquest període coincideix amb L’inici dels principals corrents de disseny que es desenvoluparen als països europeus i als Estats Units. L’exposició porta per títol ?La ràdio entra a la llar. El disseny dels altoparlants (1920-1930)? i estarà oberta fins el 30 de maig de 2010.

La mostra ha estat organitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya per explicar la important secció D’altoparlants de la col·lecció Joan Julià recentment adquirida amb el suport de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu de L’exposició és explicar L’ús, les tipologies i la seva incidència en la difusió radiofònica durant la dècada dels anys vint, així com mostrar L’impacte del disseny en un dels primers aparells de la llar. Gràcies a la incorporació dels altaveus denominats ?altoparlants’ es va passar D’un ús individual de la ràdio, mitjançant auriculars, a poder-la escoltar en grup, per a tota la família. A partir de 1930, els altaveus s’integren als aparells de ràdio i els altoparlants desapareixerien com a element independent del receptor. La col·lecció Julià, creada al llarg de més de trenta anys, comprèn més de 3.600 peces relacionades amb la radiodifusió, de les quals 157 són altoparlants. Julià és col·laborador i assessor del mNACTEC en temes de radiodifusió.

Etiquetes: