Els Berros de la Cort posen música a l'obra teatral "La Taverna dels Bufons"

Els instruments tradicionals i d’època de la formació gironina donen vida a la música de Shakespeare

Redacció.-“La Taverna dels Bufons” és un dels espectacles destacats de la cartellera teatral barcelonina, protagonitzat per Joan Pera, Carles Canut i Dafnis Balduz i amb la música en directe d’Els Berros de la Cort. L’obra s’estrena el 28 de desembre al Teatre Romea, tot i que ja es pot gaudir de funcions prèvies des del 20 de desembre. L’espectacle farà temporada a Barcelona fins el 29 de gener i està prevista també una gira per teatres catalans a partir de la primavera de 2017.

Es tracta d’un espectacle de creació dirigit pel director Martí Torras Mayneris – que ha escrit la dramatúrgia conjuntament amb Denise Duncan- a partir de totes les obres de William Shakespeare. Una obra que reivindica la figura del bufó i elogia els comediants, i que s’afegeix als actes de commemoració dels quatre-cents anys de la mort del poeta i autor anglès.

L’obra situa en un purgatori de músics i comediants Will Kemp i Robert Armin, dos còmics i personatges reals de la Lord Chamberlain’s Men, la companyia per a la qual Shakespeare va treballar com a actor i dramaturg durant gran part de la seva carrera. Allà els bufons reben la notícia de la mort de William Shakespeare i esperen la seva arribada perquè finalment els reconegui la seva vàlua i talent com a comediants. Els Berros de la Cort, que representen personatges màgics de diferents obres de Shakespeare, acompanyen els actors en escena i interpreten la música de l’espectacle en directe.

La música a La Taverna dels Bufons

La participació d’Els Berros de la Cort a “La Taverna dels Bufons” és la primera incursió de la companyia en el món del teatre. El grup es presenta amb una formació reduïda respecte l’elenc habitual dels seus concerts, formada per Elda Daunis (viola de roda), Marc Daunis (gralla, tarota, sac de gemecs, flauta i veu), Jordi Batallé (percussions), Xus Jiménez (percussions) i Gavin Buckley (mandola i guitarra llaüt).

Els Berros de la Cort són una formació catalana única en el panorama de la música medieval actual. En els seus espectacles i concerts el grup recupera i adapta als nostres dies el repertori medieval i renaixentista, amb una sonoritat potent i festiva, en sintonia amb la música folk més actual. El grup té una àmplia trajectòria i experiència internacional amb la realització de centenars de concerts i actuacions en viu arreu d’Europa.

En els més de vint anys de trajectòria del grup, la companyia s’ha mostrat sempre molt curosa en la recerca d’una sonoritat i una imatge pròpies, utilitzant instruments d’època també molt presents en la música tradicional catalana. Tots aquests elements característics del grup (els instruments, la sonoritat i l’estètica) es mantenen intactes a “La Taverna dels Bufons”.

La música de l’espectacle té orígens diversos. Inclou peces de creació pròpia i clàssics del repertori berro d’origen medieval, però també danses renaixentistes de Thoinot Arbeau -com “Air des Bouffons” o “Branle de Bourgogne”-, i peces de l’època elisabetiana, contemporànies a William Shakespeare. Destaquen “The wind and the Rain” atribuïda al propi Shakespeare i que apareix a “The Twelfth Night” (Nit de Reis), o la “Giga de Kemp”, rememorant l’èpic viatge que el comediant William Kemp va realitzar l’any 1600 ballant una dansa Morris de Londres a Norwich durant nou dies.

La relació d’Els Berros de la Cort amb Martí Torras Mayneris es remunta a finals de 2015 quan aquest va realitzar una direcció de directe del grup en el marc d’una residència artística a l’Espai Marfà de Girona. Fruit d’aquest treball previ el director ha confiat en el potencial escènic i musical del grup per a abordar la música d’aquest nou espectacle.

És habitual que la música en viu tingui un paper destacat en els muntatges teatrals dirigits per Martí Torras Mayneris. A banda de la seva tasca com a dramaturg, director i escenògraf en l’àmbit teatral, Martí Torras també té una àmplia experiència en el món de la música, on ha dissenyat i dirigit la posada en escena dels directes de bandes com La Pegatina, Els Catarres, Blaumut, Marc Parrot o The Mamzelles, entre d’altres.

 Els Berros de la Cort, una mica d’història.

Els Berros de la Cort són una formació catalana única en el panorama de la música medieval actual amb més de vint anys de trajectòria artística realitzant concerts i espectacles de carrer. L’original combinació de vents de doble canya, instruments de corda, percussions, cants i veus a l’uníson proven la seva singularitat.

La companyia es crea a Girona l’any 1994. Des de llavors han anat creant i presentant arreu diferents espectacles de carrer de temàtica medieval on la música n’és la gran protagonista: “Músiques i llegendes de l’Europa Medieval”; “La farsa del nomenament dels Rei” o “L’enginy del Bruixot”. A partir del 2001 es consoliden definitivament amb “Els Berros al carrer” un espectacle de música itinerant amb un contundent repertori d’adaptacions medievals que s’ha pogut gaudir en moltes fires i festes d’ambientació i reconstrucció històrica, i en diverses programacions i festivals de carrer. Des de llavors han realitzat centenars d’actuacions arreu de Catalunya, l’Estat espanyol i diversos països d’Europa (França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Estònia i Portugal).

A banda dels espectacles de carrer i per potenciar la vessant més musical de les seves propostes, des de l’any 2006 també han estat treballant en un espectacular format de concert que incorpora nous instruments i sonoritats. Amb una posada en escena molt treballada i un so directe i punyent Els Berros de la Cort conviden a viure un intens concert per viatjar en el temps i endinsar-se en la Mediterrània medieval. Partint d’un treball de recerca i amb la utilització d’instruments d’època, el grup fa una reinterpretació del repertori medieval català i occità, a més d’incloure algunes peces de creació pròpia i versions tradicionals d’altres països.

En l’àmbit discogràfic Els Berros de la Cort tenen tres àlbums publicats: Els Berros de la Cort (2005), Egregore (2008) i Los nтstres vices e pecats (2012), tots tres publicats amb la discogràfica Nufolk -Galileo MC.

L’obra escrita i dirigida per Martí Torras Mayneris s’estrena el 28 de desembre i farà temporada al Teatre Romea fins el 29 de gener