Els cants D’una dona àrab a favor de L’esperança i la justícia prenen forma en les melodies creatives de Rim Banna

Segon lliurament del Cicle de Músiques de la Mediterrània

El Cicle de Músiques de la Mediterrània, organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània, ofereix el 4 de novembre el concert de la palestina Rim Banna (Sala Razzmataz, 21 hores).

Folk, jazz i rock acompanyen les poesies D’aquesta cantautora palestina reconeguda en L’àmbit internacional. Les seves lletres enalteixen la condició de dona àrab que viu a Palestina i aconsegueixen arribar al públic a través de melodies creatives amb ritmes que deriven del jazz i el pop.

Rim Banna canta composicions pròpies però també ha musicat peces de reconeguts poetes palestins, com Mahmoud Darwish, Tawfik Zayyat, Samih al-Qasim o Zuhair Sabbagh. Rim Banna s’inspira en la consciència i els sentiments del poble palestí, en la seva cultura, la seva història i el seu folklore; porta amb ella els ritmes del desert del sud i també de la mar Mediterrània, que s’estén per la costa palestina. A més, la mateixa natura serveix D’inspiració de les seves composicions: els colors dels prats i planes; el ressò que vaga entre muntanyes i valls del seu poble, que alberguen els sons dels antics himnes cananeus, o les sagrades oliveres que poblen els turons de la terra palestina. La música floreix en l’ànima dels seus poemes, on el ritme de la paraula s’entrecreua amb creatives melodies.

Rim Banna ha produït també una col·lecció de cançons infantils inspirades en les zones rurals i el medi ambient urbà palestins. La majoria deriven de la cultura popular i el folklore, com la famosa cançó New Moon (Estimar Abu Leili) i algunes cançons de bressol. Juntament amb el seu marit, Leonid Alexeienko, ha realitzat nombroses composicions amb arranjaments moderns conservant L’autenticitat de la melodia i la bellesa de la lletra. A través de la música, Rim Banna pretén recuperar la tradició, preservar-la per a les properes generacions i mantenir el gran patrimoni de la cultura i L’art reforçant sempre les seves arrels i la identitat nacional. És una de les artistes més considerades dins el panorama de la cançó moderna àrab al seu país i arreu del món. Les seves cançons expressen el sofriment i les penes del poble palestí, però també els seus somnis i les seves esperances i alegries.