Els Catarres i The Tyets els més nominats als Enderrock per votació popular

  La 25a edició se celebrarà el dijous 9 de març a l’Auditori

Redacció.- La gala de lliurament de la 25a edició dels Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana 2023 se celebrarà el dijous 9 de març a l’Auditori de Girona. La commemoració del 25è aniversari de la gala es plantejarà com un acte de reconeixement a l’escena en el marc d’un gran programa musical que inclourà una aposta per la nova escena artística. A més, serà el comiat de la parella humorística dels darrers deu anys, Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, que donaran el relleu als comunicadors Andreu Juanola i Alba Riera, amb un guió de Jordi Caballé. La Nit dels Premis Enderrock serà retransmesa a través d’una realització conjunta de La Xarxa i TV3, i també per l’emissora musical d’iCat.

A la presentació que s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Girona hi han assistit l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira -amb una intervenció per vídeo-, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

La celebració dels 25 anys dels Premis de la Música Catalana comportarà un nou format de gala i de presentadors amb una dotzena d’actuacions musicals d’artistes consolidats i emergents, juntament amb els lliuraments de la vintena de guardons corresponents als Premis Enderrock d’Honor i Trajectòria, de la Crítica i de la Votació Popular. A més, la duració estimada de dues hores de la gala ha comportat la reducció d’una desena de guardons, que s’han eliminat o s’han traslladat a una convocatòria de caire més institucional, que tindrà lloc en un dinar de gala el dimecres 1 de març al Mas Marroch, de Vilablareix, i que servirà per inaugurar els actes dels 30 anys de la revista Enderrock.
 
PREMIS ENDERROCK PER VOTACIÓ POPULAR

La lectura pública dels 10 candidats de cada categoria als Premis Enderrock per votació popular ha revelat que els artistes amb més vots han estat Els Catarres i The Tyets, amb cinc nominacions cadascun. Els segueixen amb quatre nominacions Julieta, Lildami, Miki Núñez (i Alfred García) i Suu. Les propostes musicals que han rebut una triple nominació són Mariona Escoda, Roger Padrós i Zoo.

En total els lectors de la revista i el públic en general han nominat un centenar de grups i solistes, amb una selecció propera a la paritat (57% homes i 43% dones i grups mixtos), amb candidats d’arreu dels Països Catalans (Catalunya – 83%, País Valencià – 11%, Illes Balears – 4% i Andorra – 1%) i representants de mig centenar de companyies discogràfiques i edicions independents.

El tancament de la primera volta de la votació popular s’ha fet amb més de 21.300 participants únics autentificats, amb un 16 % d’augment respecte el 2022. L’any 2022 es va publicar en qualsevol format un total de 935 edicions discogràfiques en català o instrumentals de llarga durada i EPs, sense tenir en compte els senzills digitals.

Avui mateix, divendres 27 de gener, s’ha obert la segona ronda de votacions a través del web www.enderrock.cat, que s’allargarà fins al 5 de febrer. En aquesta volta s’incorporen tres categories més: millor disc de jazz, millor disc de clàssica i millor disc per a públic familiar. El dimecres 8 de febrer s’anunciaran els 3 finalistes de cada categoria i s’obrirà la tercera i última ronda de votació popular, que culminarà el 19 de febrer. El resultat es revelarà en directe durant la gala.

MARC PALLARÈS, AUTOR DEL CARTELL

El cartell de la 25a edició dels Premis Enderrock ha estat dissenyat per l’il·lustrador selvatà Marc Pallarès. Les seves obres respiren vitalitat, parlen d’amor i desamor. L’autor ha treballat per a campanyes d’Estrella Damm, La Caixa, Filmin o Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. Ha publicat el llibre d’il·lustració L’amor després de l’amor (Bridge, 2018) amb l’escriptora Laura Ferrero.

ANDREU JUANOLA I ALBA RIERA, NOUS PRESENTADORS

El nou duet de comunicadors agafarà el relleu dels humoristes Carles Xuriguera i Fel Faixedas, presentadors de la gala en els darrers deu anys. Andreu Juanola és locutor i humorista conegut per ser el presentador del programa de ràdio independent dedicat al Futbol Club Barcelona amb to humorístic La sotana. Per la seva banda, Alba Riera es periodista i comunicadora cultural en diversos mitjans televisius i radiofònics. Cada setmana el gironí i la barcelonina presenten un espai radiofònic al programa El suplement de Catalunya Ràdio per compartir queixes, dubtes i plaers culpables.

LA PROGRAMACIÓ MUSICAL DE LA GALA

La cerimònia de la gala de la Nit dels Premis Enderrock reconeixerà els millors artistes, discos, cançons i directes de tots els estils de la música catalana i enguany es vol convertir també en un gran programa musical pensat com un aparador de les estrenes d’artistes de la nova temporada. El cartell de la gala tindrà una dotzena d’actuacions i vol ser un altaveu dels grans èxits de la nova escena emergent, que ha marcat un abans i un després des de la irrupció de la pandèmia, amb els següents artistes:

Boom Boom Fighters & Cookah P
Gertrudis
Judit Neddermann
Julieta
Miki Núñez i Alfred García
Lauren Nine
Rita Payés i Pol Batlle
Scorpio
Socunbohemio
Stay Homas
The Tyets
Triquell

 

LA SETMANA DELS PREMIS ENDERROCK

Durant la roda de premsa també s’ha manifestat la voluntat de signatura d’un nou conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Grup Enderrock per a la realització dels Premis Enderrock a la capital gironina. A més, s’ha presentat la programació de la Setmana dels Premis Enderrock, una proposta d’activitats musicals que tindran lloc a Girona durant els dies previs a la gala, amb la complicitat de la Universitat de Girona, el Centre de Creació Musical La Marfà, les associacions de comerciants de Girona, la Llibreria 22, El Foment de Girona o la Casa de Cultura de Girona.

Activitats:

Postgrau en Gestió del Sector Musical per la Universitat de Girona (febrer-març)
Acte commemoratiu 25 anys Premis Enderrock – 30 anys Enderrock: Mas Marroch (dimecres 1 de març)
Els 50 millors discos de l’any als comerços de Girona (des del 2 de març)
Taula rodona sobre periodisme musical a la Casa de Cultura de Girona (divendres 3 de març)
Objectiu Paki a Girona (diumenge 5 de març)
Pòdcast Punt Volat a la Llibreria 22 (dimarts 7 de març)
Millor disc de l’any amb Marala al Foment de Girona (dimecres 8 de març)