Els Cursos d’Arqueologia d’Empúries celebren 75 anys

L’edició d’enguany compta amb una jornada commemorativa el dia 10 d’octubre a Empúries i una publicació especial

Redacció.- Amb motiu del 75è aniversari, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha programat, durant l’any 2021, diversos actes commemoratius, que es van iniciar durant el passat mes de juny amb la celebració d’una Taula Rodona que, com diverses de les conferències impartides durant l’edició d’enguany del curs, han tractat el Passat, present i futur dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries. Es preveu, a més, la celebració al MAC Empúries d’una jornada de commemoració el dia 10 d’octubre, a la qual es convocarà els participants en les darreres edicions i també als representants de les institucions que han estat vinculades a aquesta iniciativa històricament. Es treballa, igualment, en l’edició d’una publicació especial que recollirà la crònica i les imatges d’aquests 75 anys d’història.

El passat divendres 23 de juliol va finalitzar la 75a edició dels Cursos Internacionals d’Arqueologia d’Empúries, els quals, d’ençà de la seva creació, han estat un referent per a la formació d’arqueòlegs i arqueòlogues procedents de diversos centres universitaris i de recerca. Es tracta d’una formació pràctica en les tasques d’excavació realitzada en el mateix conjunt arqueològic i que es combina amb tallers i sessions teòriques i amb visites a altres museus i jaciments. Des de la seva creació, el curs conserva l’esperit inicial d’esdevenir un lloc d’intercanvi de coneixement, d’avenç de la recerca emporitana i un laboratori metodològic.

En l’edició d’enguany, que es va organitzar entre els dies 4 i 23 de juliol, hi han participat 26 estudiants procedents de diverses universitats catalanes i de la resta de l’estat. Les restriccions de mobilitat motivades per la pandèmia de la COVID-19 han comportat, un any més, dificultats importants per a la participació d’alumnes procedents d’altres universitats estrangeres. Tanmateix, la programació prevista per a aquesta nova edició del curs s’ha pogut portar a terme satisfactòriament i d’acord amb les mesures de prevenció preceptives.

Els treballs d’excavació realitzats durant el curs s’han concentrat, un any més, a l’extrem nord del nucli grec de la Neàpolis i s’inscriuen dins el projecte quadriennal de recerca arqueològica (2018-2021), centrat en l’estudi de les antigues àrees portuàries d’Empúries, impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, que té com a objectiu l’estudi de les àrees portuàries i del paisatge litoral de l’antiga Empúries. Així, s’ha continuat amb el descobriment de la façana portuària de la ciutat, que formava un petit penya-segat rocós acabat en un aflorament més prominent que servia per protegir una petita cala on s’obria l’accés vers a l’interior del nucli. En diversos punts del barri nord de la Neàpolis s’han pogut excavar també nivells d’ocupació corresponents a les primeres etapes de l’establiment grec, durant els segles VI i V aC, que permeten aproximar-nos a l’inici de la implantació urbanística d’aquest sector.

A més dels treballs d’excavació, amb els alumnes del 75è curs s’han portat a terme tallers de prospeccions geofísiques i de digitalització 3D, que incloïen sessions teòriques i també pràctiques en el mateix jaciment o amb els objectes de la col·lecció del museu. La resta de conferències programades durant el curs han servit per tractar diversos aspectes de les recerques que actualment es porten a terme a Empúries i també per destacar la singularitat i la llarga història d’aquests Cursos d’Arqueologia i el context en què varen néixer, així com per a conèixer altres experiències formatives organitzades en jaciments arqueològics.