Els Feréstecs i Barcelona són els espectacles amb més nominacions a la 19a edició dels Premis Butaca

S’obre ara el període de votacions, que es realitza exclusivament mitjançant la web www.premisbutaca.cat fins al 26 de novembre

Els Premis Butaca de Teatre de Catalunya obren les seves votacions per tal de decidir quines han estat les millors produccions escèniques que s’han vist al nostre país la darrera temporada i als artistes nominats. Es pot votar a través de la seva web www.premisbutaca.cat, fins el proper dimecres 26 de novembre.
Per cinquè any consecutiu, aquests guardons es lliuraran a Barcelona. En aquesta ocasió, serà a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (Plaça de les Arts, 1. Barcelona), on el dimarts 3 de desembre es farà la gala de lliurament, que cada any reuneix a la majoria de professionals del sector. Enguany els guardons de teatre per excel·lència de Catalunya inclouen 19 categories.
Les nominacions
Els muntatges Els Feréstecs (Teatre Lliure), amb vuit nominacions, i Barcelona (TNC), amb set, lideren el rànquing dels espectacles més nominats. Per sota es troba, amb 5 nominacions, el musical T’estimo, ets perfecte… ja et canviaré (Vania Teatre); i la segueixen amb 4 El Nom (Focus), L’onada (Teatre Lliure), La Bête (TNC), Smiley (Flyhard) i El principi d’Arquímedes (S.Beckett-Obrador/Grec’12/Ass. Verins Escènics).
Els nominats a millor muntatge són Els Feréstecs (Teatre Lliure), Barcelona (TNC), L’onada (Teatre Lliure), La Bête (TNC) i 28 i mig (La Perla 29). Pel que fa a directors, els nominats són Lluís Pasqual per Els Feréstecs, Joel Joan per El nom, Guillem Clua per Smiley, Pere Riera per Barcelona i Oriol Broggi per 28 i mig.
Com a millor actor, estan nominats Pol López per Ivan i els gossos, Jordi Bosch per Blackbird, Albert Triola per Smiley, Eduard Farelo per L’Onada, Pablo Derqui per Roberto Zucco i Toni Gomila per Acorar. Pel que fa a les actrius, les nominades a millor paper protagonista són Míriam Iscla i Emma Vilarasau per Barcelona, Mercè Arànega per Bona gent, Bea Segura per Blackbird, Carlota Olcina per Oleanna i Fina Rius per Afterplay.
En la categoria de muntatge de petit format, els nominats són Smiley (Flyhard produccions), El Principi d’Arquímedes (S. Beckett-Obrador/Grec’12/Ass.Verins Escènics), Afterplay (CAET/Mola Produccions), Ivan i els gossos (T. Lliure), i Cosmètica de l’enemic (S.Muntaner/CAER. La flauta màgica (Cia. Dei Furbi), T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré (Vania produccions) i The wild party (Vocal Factory Bcn/T.Gaudí) estan nominats com a millor musical. I en la categoria de dansa, els nominats són Siena (Cia. La Veronal/Mercat de les Flors/Hellerau Centre Europeu de Dresden), A place to bury the estrangers (Roberto Olivan/EnclaveArts/Mercat de les Flors) i Concierto Concepto (Brodas Bros/Varium).
 
Un Premi Honorífic amb nom
Enguany, els Premis Butaca estrenen en la seva XIXena edició un nou nom pel Premi Honorífic que es concedeix cada any, que passarà a dir-se a partir d’ara Premi Honorífic Anna Lizaran en honor a la recentment desapareguda actriu. El nom de la persona que rebrà el reconeixement aquest any es farà públic al llarg del mes de novembre.
 
Els guanyadors de la passada edició
Entre els premis destinats a diferents categories d’arts escèniques l’any 2012, Incendis (La Perla 29) es va endur els guardons al millor muntatge, millor director (Oriol Broggi), millor actriu (Clara Segura), millor escenografia (Oriol Broggi i Sebastià Brossa) i millor il·luminació (Albert Faura). La vampira del Raval (Cia. Octubre Teatral) va rebre el reconeixement al millor musical , millor composició musical (Albert Guinovart), millor actor de musical (Pep Cruz), millor actriu de musical (Mercè Martínez). V.O.+ de Cesc Gelabert va rebre el premi al millor espectacle de dansa i Splenda (Mag Lari/Focus), el guardó a millor espectacle familiar. El Butaca a la millor interpretació masculina va ser per segon any consecutiu per Pere Arquillué (Cyrano de Bergerac).