Els joves protagonistes de la 41a edició del Festival Ésdansa

Fins diumenge 27 d’agost, tindrà lloc a Les Preses

Redacció.- Aquest passat dilluns ha començat a Les Preses, La Garrotxa, la 41a edició de l’Ésdansa ,el festival degà de la dansa d’arrel.

Aquesta edició, ha començat amb una estrena del grup sorgit dins de l’Esbart Marboleny, Marboleny Beta. Estrenen l’espectacle Voluxa que el contingut es pregunta sobre la segregació i senyalament. Aplec i sanació. Paganisme i llibertat. Ordre i repressió. Llum i foscor. Les ombres de la bruixeria i la discriminació explicades des de la música i dansa tradicionals fusionades amb tendències actuals. Tots hem sigut víctimes o assetjadors algun cop? És possible que sanem tot el mal causat?

Itineraris destacats

Pel que fa el contingut artístic de tot el Festival, cal destacar l’aposta que aquest any es fa cap els joves i la creació. Es podrà veure en dues línies destacades de treball:

  1. Itinerari Joves i Arrel: vol potenciar i posar en valor la feina que estan fent els i les joves creadores del país. L’arrel torna a ser tendència a nivell global i serveix d’inspiració a tota una nova generació d’artistes

Espectacles: el Parlem de… joves i arrel; Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssimA; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Lo Faunal, de Pol Jiménez.

  1. Itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel: en aquest itinerari podrem veure els resultats de les línies que estan desenvolupant en el Pla d’Impuls que sorgeix de La Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània i amb la complicitat i el suport del Festival Ésdansa, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio

Espectacles: En aquest línia podrem veure Ræpte, de l’Esbart Manresà; Si em vagués, de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssimA; L’Hereu Riera, de Pere Seda; Flor de Maig, de Xavier Gumà i Verònica Hernández; Testimoni, de l’Esbart Santa Tecla; i Era, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé.

Grups Internacionals i canvi de companyia

També cal tenir en compte la presència, com cada any, de grups internacionals. Aquesta edició comptarem amb Viorica de Moldàvia, Minchanzaman de Perú, Crane d’Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai. Participaran a les Nits Ésdansa, on es convida al públic a ballar i a experimentar els ritmes de les danses tradicionals del diferents països convidats i també amb l’espectacle Danses del món, dissabte 26 i diumenge 27 d’agost, que ja és un habitual del festival.

Cal anunciar que la companyia Istanbul Esenyurt Municipality Folk Dance Group de Turquia no podrà assistir al festival i queda substituïda per la companyia Guru de l’Índia. La companyia prové de l’oest l’Índia, concretament de la regió del Gujarat. És una de les regions, que en temps dels maharajàs, van ser dividides en nombrosos estats diferents, cadascú amb una cultura i creença pròpia i molt diversa. Per aquest motiu és una de regions amb més diversitat de danses tradicionals del país. Fet que ha aprofitat l’agrupació hindú per crear un espectacle ple de color i bellesa.