Els Pirates Teatre tornen amb la producció La setena porta

Un espectacle amb dramatúrgia de Laura Aubert a partir de textos de Joan Brossa

Redacció.- El proper 4 de maig Els Pirates Teatre tornen amb la seva última producció La setena porta, que durà a terme la segona temporada al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. L’any 2021 va ser l’espectacle encarregat d’inaugurar aquest nou espai.

La setena porta és un espectacle, amb dramatúrgia de Laura Aubert, creat a partir de textos de Joan Brossa.  És una comèdia absurda i surrealista amb una esbojarrada trama que ens fa reflexionar sobre la lluita de classes i reivindica Brossa com el poeta de la revolta. Per fer-ho, Laura Aubert, ha ubicat els textos del dramaturg i poeta a un espai molt identificable per a tots i totes, una oficina o despatx, on durant un sol dia hi passen tot tipus de personatges que faran endinsar al públic en les diferents classes socials, privilegis i jerarquies econòmiques i de coneixement que es donen en entorns laborals.

Qui som? Com ens posicionem? Qui ens posiciona? Acceptem la nostra posició? Tothom comença des del mateix punt de partida? Ens hi podem revelar? Existeix la revolució? En un moment on tot trontolla, on guanya la inestabilitat, és important revisar-nos i tornar a posar en dubte les estructures i els valors que hem anat creant com a societat. En aquest sentit, La setena porta explora la dualitat entre els conceptes de revolta i revolució que ens planteja Joan Brossa a la seva obra. “Volíem fugir del format de recital poètic de Brossa, i per això vam crear una nova dramatúrgia a partir de poesia i fragments seleccionats de textos teatrals que formen una sola història. I per fer-ho, ens hem allunyat dels textos més coneguts, dels poemes més emblemàtics, per tal de construir la història d’unes persones que viuen atrapades dins d’una quotidianitat insuportable marcada pels abusos del capitalisme i el patriarcat”, explica Adrià Aubert, director de l’espectacle.

Laura Aubert, Cesc Marginet, Cinta Moreno i Manar Taljo, protagonistes d’aquests espectacle, intentaran donar resposta a aquestes preguntes des de l’humor, l’striptease, la música i la poesia escènica. Els quatre intèrprets donen vida a tres secretàries i un porter, els personatges principals de la peça, però també posen en escena la resta d’individus que apareixen a l’oficina en un magnífic exercici de fregolisme escènic que és possible gràcies a l’escenografia d’Enric Romaní i el vestuari de Maria Albadalejo.

Tot i respectar la poètica de la quotidianitat, el surrealisme, el joc i la passió pels personatges de Brossa, Els Pirates Teatre també s’han pres la llicència d’incorporar la seva propia lectura de l’autor, així com elements representatius de la companyia. En conseqüència, La setena porta és un espectacle amb molta música, artesania teatral i el sentit de l’humor propi dels Pirates.

Els Pirates Teatre van descobrir Joan Brossa de ben joves i per atzar, i ràpidament es van adonar que la seva manera de fer teatre connectava amb el llenguatge del dramaturg, poeta i artista català. Al llarg de la seva trajectòria com a companyia han portat a escena diferents peces inspirades en l’obra de Brossa com Teatre de Carrer (2005), El darrer Triangle (2010) o El gran Fracaroli (2018). Tornen a apropar-se al seu poeta preferit amb la voluntat que tothom pugui connectar amb Brossa a través d’una proposta plena de poesia, humor, critica social, i per suposat, algun striptease.

La setena porta és una producció d’Els Pirates Teatre i la Fundació Joan Brossa, i es podrà veure al Centre de les Arts Lliure de Barcelona fins al 21 de maig de 2023.