Els Premis Baldiri Reixac, dotats amb 100.100 euros, reben candidatures de 30 escoles, 152 alumnes i 63 mestres

La selecció final distingirà 12 centres, 65 treballs escolars i 3 professors

Els Premis Baldiri Reixac, que enguany arriben a la seva XXXVIII edició, apleguen un conjunt de 245 candidatures entre escoles, alumnes i mestres, que són les tres categories en què es divideixen els premis. S’hi ha presentat un total de 30 escoles, 152 alumnes i 63 mestres. D’entre aquests candidats, el guardó instituït per la Fundació Carulla premiarà 12 centres, 65 treballs escolars d’alumnes i 3 de docents.

Els dotze premis a les Escoles estan dotats amb 3.300 euros cadascun. En aquest cas, el jurat valorarà “la qualitat global i la catalanitat, en llengua i continguts d’escoles, instituts, centres de formació d’adults i centres universitaris de formació del professorat,  concretades en un projecte educatiu i lingüístic que s’estigui aplicant i que assoleixi un ús elevat de la llengua entre l’alumnat i el professorat, tant en l’activitat acadèmica com en la comunicació informal”. El guardó contempla, alhora, “les dificultats que poden presentar determinats contextos escolars”. No hi poden participar centres distingits en anteriors edicions.

Els 65 treballs d’alumnes que siguin distingits rebran 700 euros. Es tindrà en compte que les propostes, que hauran de ser en català i hauran de contrastar els seus nivells de contingut i qualitat, “representin un aprofundiment en la realitat nacional i en la nostra tradició cultural”. A més a més, dins d’aquesta categoria també es contemplen 2 premis dotats amb 1.500 euros, cadascun, per a “experiències específiques que fomentin la comunicació en català entre l’alumnat dins i fora de l’aula”.

Pel que fa als premis a mestres i a professors (dotats amb 12.000 euros en conjunt) es divideixen en dues submodalitats. D’una banda, s’atorgaran 2 premis (amb 4.000 euros cadascun) a projectes d’estudi, recerca, assaig pedagògic o experiències que contribueixin “a millorar la qualitat educativa i la docència” –31 candidatures– i, de l’altre, 1 guardó (de 4.000 euros) a una experiència docent en clau d’innovació –32 candidatures–que permeti “afrontar els reptes educatius de sempre o oferir respostes a nous problemes de l’escola del segle XXI”. Aquest darrer premi està convocat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

El jurat dels premis està format per Joan Arjona, Rosa Boixaderas, Josep Gonzàlez-Agàpito, Àngels Pérez Tarragó, David Pujol, Anna Ramis, Rosa Maria Securún i Anna Verdaguer.

Els Premis Baldiri Reixac, amb 100.100 euros de dotació total, són concedits per la Fundació Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala 2015     –dedicada a les Biblioteques– que la Fundació tramet cada any a persones interessades per la cultura catalana.

El veredicte del jurat es coneixerà el mes d’abril i el lliurament dels premis tindrà lloc el 4 de maig a Barcelona (escoles i mestres) i el 8 de maig a l’Espluga de Francolí (alumnes).

 

Candidatures per demarcacions

 

Les candidatures en la categoria d’escoles procedeixen de tot el territori de parla catalana. Concretament, 9 de l’àmbit metropolità de Barcelona, 6 de la Catalunya Central, 4 de Terres de Ponent i altres 4 de les comarques gironines, 3 del Camp de Tarragona, la mateixa xifra, del País Valencià, i 1 de les Balears.

Quant a les 152 candidatures en la modalitat d’alumnes, també encapçala la llista l’àmbit metropolità de Barcelona, amb 36, seguit de la Catalunya Central, amb 28, Camp de Tarragona i comarques de Girona hi aporten 25 cadascuna, el País Valencià concorre amb 14 candidatures i les Terres de Ponent, amb 12. Amb xifres més petites hi ha 4 de les Terres de l’Ebre i també de les Balears i, finalment, hi ha dues del Penedès i dues més de comarques de muntanya com l’Alt Pirineu i Aran.  

Finalment, pel que fa als 63 mestres i professors, les candidatures es distribueixen de la següent manera: 13 de l’àmbit metropolità de Barcelona, 9 del País Valencià, 8 de la Catalunya Central i de les comarques de Girona; 7 de les Terres de Ponent i del Camp de Tarragona, 3 de Penedès i de les Balears, 2 de les Terres de l’Ebre i de la Catalunya Nord i 1 de l’Alt Pirineu i Aran.