Els Premis Literaris de Girona guardonen Jordi Solé, Josep Solà i Sònia Guillén

Els llibres arribaran a les llibreries el 20 de setembre

Redacció.- La Fundació Prudenci Bertrana convoca els Premis Literaris de Girona, que publica Grup62 en les modalitats següents: PRUDENCI BERTRANA de novel·la, MIQUEL DE PALOL de poesia, CARLES RAHOLA dʼassaig i RAMON MUNTANER de literatura juvenil. Els jurats de cadascuna d’aquestes quatre modalitats es van reunir la setmana passada i ja s’han donat a conèixer els veredictes respectius, que s’anuncien a continuació:

56è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (dotat amb 30.000 euros), al qual s’han presentat setanta-quatre obres. El jurat, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, l’ha atorgat a la novel·la Primavera a Tossa, presentada sota el pseudònim de David O. Selznick. Oberta la plica corresponent, l’autor resulta ser Jordi Solé i el títol definitiu de l’obra és “L’any que vaig estimar Ava Gardner“. Quan l’any 1990 el Pol Mas veu que l’Ava Gardner ha mort als seixanta-set anys, recorda que la va conèixer durant el rodatge de Pandora y el holandés errante a Tossa de Mar a l’hotel familiar Àncora. Un rodatge inoblidable que va suposar el seu pas de la infància a la joventut marcat pel seu amor per l’actriu, que li durarà tota la vida. Un relat deliciós, lluminós, ple de vivències i glamur, amb personatges inoblidables com Ava Gardner, Mario Cabré o Frank Sinatra, en un marc incomparable com és la Costa Brava dels anys cinquanta.

46è Premi Miquel de Palol de poesia (dotat amb 6.000 euros), en el qual han participat seixanta-sis llibres de poemes. El jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Víctor Obiols i Miquel de Palol, proclama guanyador l’obra titulada “L’ombra de les hores” de Jordi Solà Coll. Del llibre de Jordi Solà Coll, el jurat n’ha valorat el camí metafòric de recerca en la pròpia interioritat que fa el poeta, convertit en un caminant que recorre les sendes de la vida, des de les ombres del pas del temps i la pèrdua, fins a trobar refugi en la paraula.

44è Premi Carles Rahola d’assaig (dotat amb 6.000 euros), al qual s’han presentat vint-i-tres originals. El jurat, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigvert i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l’obra titulada “El jardí d’Epicur“, presentada amb plica i signada finalment per Josep Muñoz Redon. L’obra guardonada amb el premi Carles Rahola és una invitació, a partir del filòsof Epicur, a explorar el món dels jardins. Des de la filosofia grega fins a la modernitat, aquest assaig traça un recorregut pels conceptes de jardí, hort, paradís i natura en autors com Rousseau, Montesquieu, Claude Monet o el filòsof Byung-Chul Han.

38è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros). S’hi han presentat vint-i-dues obres. El jurat, integrat per Dolors Cabrera, Patrizia Campana, David Cirici, Xavier Gual i Anna Pardos (Mixa), ha premiat la novel·la “Cicatrius“, de l’autora Sònia Guillén Colomer. L’obra té com a protagonistes la Maria i la Nerea, dues joves trencades per una mala decisió. Totes dues es coneixen a l’hospital. Allà, a l’habitació que comparteixen, buscaran consol l’una en l’altra i ens explicaran la seva història. Una novel·la que posa sobre la taula el problema de la salut mental entre els adolescents, una lectura imprescindible per entendre les dificultats a les quals han de fer front els joves.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 19 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada es donarà a conèixer el Premi Aurora Bertrana de traducció i s’atorgaran també els Premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana. El mateix dia 19, com ja és habitual, es convocarà una roda de premsa amb els guardonats de tots els premis, que estaran a disposició dels mitjans per parlar de les obres guanyadores. Els llibres arribaran a les llibreries el 20 de setembre.

Etiquetes: