Els Premis Manel Xifra i Boada reconeixen Rafael Pous, l’ICFO i Pere Bech

La cerimònia tindrà lloc el divendres 4 de juny a les 12 h a l'auditori Josep Irla de Girona

Redacció.- ENGINYERS GI i Comexi Group organitzen la quinzena i setzena edició dels Premis Manel Xifra i Boada que tindran lloc el proper divendres 4 de juny a l’auditori Josep Irla de Girona amb l’objectiu de reconèixer les contribucions a l’enginyeria i al coneixement tècnic.

L’edició dels 15 anys dels Premis Manel Xifra i Boada va quedar ajornada l’any passat degut a la covid19, i es va decidir posposar-los fins aquest any, en què es lliuraran presencialment als guanyadors i guanyadores que es van anunciar l’any passat. En el cas dels joves enginyers i enginyeres també s’hi sumaran els nous premiats i premiades pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de  Girona.

Premiats i premiades
El Premi a la Millor Trajectòria Professional es concedeix al figuerenc Pere Bech Albans, pèrit industrial elèctric de la promoció de 1962 i posteriorment enginyer tècnic elèctric, amb 58 anys de col·legiació, i que va formar part de la Junta del Col·legi l’any 1976. Ha estat professor de formació professional a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres durant gairebé vint-i-cinc anys, i també ha tingut empresa pròpia dedicada als muntatges i reparacions elèctriques industrials i domèstiques.

El Premi a la Transmissió del Coneixement Tècnic i Tecnològic correspon a Rafael Pous Andrés, enginyer de telecomunicacions i informàtica per la UPC, màster en enginyeria elèctrica a la Universitat de Massachusetts i doctor en Enginyeria Elèctrica per la Universitat de Berkeley. Ha investigat en sistemes d’Identificació per radiofreqüència (RFID) molt present en el comerç i la logística per identificar productes sense necessitat de contacte. És coautor de la primera patent sobre antenes fractals, un sistema molt implementat en la telefonia mòbil actual. La seva investigació ha donat lloc a diverses startups, com The Information Highway Group, AIDA Center i Keonn Technologies.

El Premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic es concedeix a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), representat pel seu director, Lluís Torner. L’ICFO va néixer el 2002 i està situat al Parc Tecnològic Mediterrani de Castelldefels (Barcelona), en unes instal·lacions de 14.000 m2. El seu objectiu és avançar en els límits del coneixement en fotònica, i especialment el làser, una de les principals tecnologies amb múltiples aplicacions en els camps de la salut, energia, informació, seguretat, seguretat i cura del medi ambient.

Pel que fa als reconeixements als premiats i a les premiades del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona al millor projecte de final de carrera, s’ha reconegut a Aleix Ros Esteva pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Química “Projecte de millora sobre la utilització de la línia de dissolvents en una indústria farmacèutica”; a Mark Rühle Bosch, pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica “Disseny, fabricació i programació d’un controlador per a un braç robot industrial de 6 graus de llibertat”; a Marc Cañigueral Maurici pel seu treball de fi del doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Elèctrica “Gestió activa d’energia en instal·lacions amb generació fotovoltaica”; a Adrià Sánchez Martínez pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Mecànica “Projecte de nau per a la neteja de camions que transporten bestiar”; i a Clàudia Carabellido Noguer, pel seu treball de fi de grau en Tecnologies Industrials “Disseny d’una màquina extrusora per a la fabricació de filaments d’impressora 3D a partir de plàstics reciclat”; i també a Ariadna Bech Salvatella pel seu treball de fi de grau d’Enginyeria Elèctrica “Disseny elèctric i control dels subsistemes d’una bobinadora de paper”; a Neus Ferrer Torres pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica “Cardiografia per impedància amb dispositiu Android”; a Dario Roa Sánchez pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Mecànica “Vehicle Autoestable Robotitzat”; a Marta Costa de Aguirre pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Química “Desenvolupament d’embalatge alimentari basat en cel·lulosa amb sistemes de detecció d’oxigen”; i a Tomàs Colldecarrera Sunyer pel seu treball del doble grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials i ADE “Desenvolupament d’una eina de simulació de vidres aïllants”.
Objectius i trajectòria dels Premis Manel Xifra Boada
Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group, amb la col·laboració de la Universitat de Girona. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d’Enginyers.

Els premis van néixer l’any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.

Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor d’ENGINYERS GI.

Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.

En aquestes quinze edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com Rafael Pous, Eudald Carbonell, Andreu Mas-Colell, el programa de televisió Quèquicom, Peter J. Balsells, la Societat Catalana de Tecnologia, Josep Amat, Carles Riba, la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike, i Joan Majó.

D’altra banda en el reconeixement a la trajectòria professional s’ha premiat a persones clau com Pere Bech, Joan Arimany, Josep Oller, Josep Sallent, Josep Viñas, Antoni Cabarrocas, Josep Juliol, Martirià Butinyà, Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau o Joan Vidal.

Des del 2015, any que es va instaurar el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, s’ha lliurat aquest reconeixement a l’Institut de Ciències Fotòniques, el Sincrotró Alba, el Centre CIT-UPC, l’Institut Vicorob, Eurecat, i la Fundació CIM.