Els Premis Nacionals de Cultura 2015 premien 10 figures catalanes amb mirada pròpia

Entre els guardonats, personalitats del teatre, la dansa, la literatura, el cinema, la cultura popular, l’art i la recerca

Els Premis Nacionals de Cultura 2015 que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ja té guardonats. Deu figures –entre artistes, acadèmics i entitats culturals catalanes– han rebut la distinció més rellevant de l’àmbit cultural a Catalunya per l’excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins l’actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascun d’ells ha aportat en el seu àmbit d’activitat.

Els Premis Nacionals de Cultura reconeixen personalitats, entitats o institucions catalanes que han contribuït i contribueixen a la cultura del país, ja sigui per l’obra intel·lectual, estètica o d’identificació compartida que desenvolupen. Els guardons s’entregaran enguany durant la Cerimònia de lliurament de premis que se celebrarà el proper 17 de juny.

Els guardonats dels Premis 2015
Els Premis Nacionals de Cultura 2015 són Josep Maria Cadena, Guillermina Coll, Núria Espert, Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Fundació Privada Espai Guinovart, Francesc Parcerisas, Xavier Pla, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Amèlia Riera i Jaime Rosales.

Seguint la dinàmica dels darrers dos anys, el CoNCA ha escollit els guardonats sota la categoria única de Premis Nacionals de Cultura. El CoNCA, amb la seva elecció, vol posar de relleu 10 referents que contribueixen a enriquir i enaltir el projecte cultural català, 10 exemples a seguir que gaudeixen del reconeixement tant del sector professional com de la ciutadania.

Els premiats són figures amb repercussió internacional o pertanyents a l’àmbit local, però amb una gran transcendència en la memòria col·lectiva catalana. A través dels Premis Nacionals de Cultura, el CoNCA també vol distingir la dimensió social, pedagògica, de cohesió, d’identificació compartida i de creació de comunitat de la cultura, i vol integrar la cultura en el consum quotidià de la societat.

El jurat encarregat d’escollir els guanyadors de 2015 està format per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots membres del Plenari del CoNCA, l’òrgan de màxima decisió d’aquesta institució.

Uns premis amb vocació de reconèixer la diversitat territorial
Més enllà de la trajectòria, l’obra recent i l’excel·lència dels guardonats, la territorialitat també ha estat un criteri clau per la selecció dels Premis Nacionals de Cultura d’enguany, que reconeixen el talent del conjunt del territori català.

En aquesta edició, la vocació descentralitzadora del CoNCA s’evidencia amb l’elecció entre els premiats del gironí Xavier Pla; la Fundació Privada Espai Guinovart, assentada a la població d’Agramunt (Lleida), i de l’emblemàtic grup de música tradicional de les Terres de l’Ebre Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

El CoNCA
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2013, el CoNCA ha dut a terme una reorientació dels Premis amb la voluntat de transcendir els àmbits culturals,mostrar totes les realitats lingüístiques de Catalunya, mantenir l’equilibri territorial en el reconeixement de figures culturals del país i permetre la presentació de candidatures als guardons.

A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA també té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural, vetllar pel suport a la creació artística i per la promoció d’aquesta, i fer-ne l’avaluació.

(Foto Enric Macià)