Els Premis Zirkòlika nominen 33 espectacles

També reconeixerà l’ofici de pallasso de Cesc Serrat amb el Premi Zirkòlika a la trajectòria

Redacció.- Aquest any els Premis Zirkòlika han rebut un total de 75 propostes diferents. Un jurat independent i extern a l’organització dels Premis ha fet la difícil tasca de seleccionar fins a un total de 5 espectacles per cada categoria. En total hi ha 33 espectacles nominats als premis d’aquest any.

El proper dimecres 21 de desembre, en la Nit de Circ dels Premis Zirkòlika, es donaran a conèixer els premiats en un espectacle que combinarà les actuacions de circ amb el lliurament dels Premis.

Les entrades per la Nit de Circ encara es poden comprar a la web del Mercat de les Flors on se celebrarà aquest espectacle inèdit de circ que comptarà amb la música en directe de la Always Drinking Marching Band. Aquesta formació còmic-musical ,amb Mickey de los Reyes com a frontman, s’ha unit a la Nit de Circ per commemorar els seus 25 anys com a banda musical. Un espectacle que compta amb la direcció artística de Martí Torras i Marenyis.

Els espectacles, artistes, companyies, projectes i entitats nominades per cadascuna de les categories són:

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de CARRER
El Pou de la GallinaCia. Voël
LatasD’click
NüshuCia. Capicua
PoiCompanyia D’es Tro / Guillem Vizcaíno
Sin OjanaChicharrón Circo Flamenco

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de SALA
Boira – Cia. Voël
BreachSom Noise
No Tan SapiensNon Sin Tri
NUYECompanyia de Circ “eia”
Sopla!Truca Circus

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de circ de CARPA
GaudíRemCirco Smile
KirkoCirc Històric Raluy
SwingCircus Ronaldo

PREMI ZIRKÒLIKA millor espectacle de PALLASSES/PALLASSOS
B.O.B.A.S. (Banda Orquestral Benèfica d’Actes Sepulcrals)Cia. Jimena Cavalletti
Dis_OrderPere Hosta
PaüraCompanyia Lucas Escobedo
Si tu te’n vasCia. Pepa Plana
SoloRoi Borrallas

PREMI ZIRKÒLIKA millor NÚMERO DE CIRC
Alexander Lichner – Trapezi
Inside UpAntonio Vargas Montiel – Equilibris i màstil aeri
Nicol Nicols – Filferro
Universal, sal!Núria Pérez Torán – Hula Hoop
Walo WorldMr Copini – Malabars

PREMI ZIRKÒLIKA millor ARTISTA / COMPANYIA EMERGENT
EZElena Zanzu
No Tan SapiensNon Sin Tri
L’últim SífirAram Pou Clavell
PoiCompanyia D’es Tro / Guillem Vizcaíno
Sin OjanaChicharrón Circo Flamenco

PREMI ZIRKÒLIKA iniciativa per la PROJECCIÓ DEL CIRC I LA FORMACIÓ
Circ LlunarCirc de les Musaranyes
Escola de circ Aire
Espai Piluso
Festival Giracirc
Gala i trobada d’artistes – Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona

A més dels Premis que es donaran a aquestes categories hi hauran 3 premis sorpresa més: el Premi Especial del Jurat; el Premi-Reconeixement a un projecte de Circ Social; i el Premi de Votació Popular, un premi que voten lliurement els aficionats i seguidors de circ, els artistes i professionals i el públic en general. La participació per triar aquest premi del públic ha estat de més de 1400 persones, i també es farà públic el dia de la Nit de Circ.

Premi Zirkòlika a la trajectòria: CESC SERRAT

Aquest any el Premi a la trajectòria serà per l’ofici de pallasso de Cesc Serrat. Cesc, als setanta tres anys d’edat, continua en actiu per un costat com rondallaire i per un altre amb el duet Pep i Tinet, sent una de les parelles de pallassos més veteranes del nostre país.

La seva trajectòria clownesca arrenca al 1974 quan va interpretar un dels papers principals de Brr T RRR (entrada de Clowns), obra de Joan Brossa que va ser teatralitzada sota la direcció de Pau Monterde i que després de ser estrenada al Col·legi d’Arquitectes de Terrassa va ser representada al Teatre Romea de Barcelona.

Cesc Serrat i Comerma (Terrassa, 20/04/1949) pallasso, rondallaire i actor ha dedicat la seva vida al món de l’espectacle en català.

Tres anys després va cofundar “Pep, Saltimbanqui i Bocoi” amb Josep Mª Casanovas i Cesc Tudó, trio de pallassos que sota la direcció de Carles Grau, van estrenar, el 5 de maig de 1977, Moltes verbigràcies a l’Escola Tecnos de Terrassa. Poc després van començar a voltar per tot Catalunya gràcies a la campanya La Caixa a les escoles, la promotora cultural Enllaç i el Moviment Rialles.

Posteriorment, el trio original va acabar consolidant-se com quartet amb la incorporació d’Agustí Planas, Tinet.

Cesc va desdoblar-se al 1983, creant la Cia. Cesc Serrat per actuar com rondallaire, feina que havia caigut aleshores en el més trist dels oblits.

Quan “Pep, Saltimbanqui, Bocoi i Tinetk” van separar-se al 1984,Cesc va continuar com pallasso al costat de Bocoi fins a la mort d’aquest.

Els tres supervivents van ajuntar-se de nou gràcies a un periodista que va crear una pàgina de Facebook per buscar documentació sobre el trio original amb la intenció de crear un reportatge televisiu per Canal Terrassa. Empesos per la nostàlgia Pep, Saltimbanqui i Tinet van crear un nou espectacle anomenat Sempre pallassos, estrenat el 26 de setembre de 2010 al Parc de Sant Jordi de Terrassa. El rencontre va ser efímer ja que la mort de Saltimbanqui va colpejar de nou al grup.

Cesc, als setanta tres anys d’edat, continua en actiu per un costat com rondallaire i per un altre amb el duet Pep i Tinet, una de les parelles de pallassos més veteranes del nostre país.

El Jurat dels Premis

En total han estat 30 persones les que han format part del jurat dels Premis Zirkòlika d’aquest any. Son alguns d’ells els artistes i companyies que van estar premiades a les darreres edicions, i també professionals del sector com directors artístics, gestors culturals, programadors i gent especialitzada en circ, però també en educació social, animació sociocultural i formació.

La Junta de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) també ha format part del jurat valorant les iniciatives per la projecció del circ i la formació. A més, contribueix al reconeixement del premi a les iniciatives per la projecció, amb una aportació econòmica de 1500 € al projecte millor valorat d’entre tots els cinc projectes nominats.

El jurat complet d’aquest any son: Alba Sarraute. Artista de circ  “Alba & les Ofèlies”. Premi Zirkòlika 2020 circ de sala. / Andreu Casadelllà. Artista de circ “Cia. Seon”. Premi Zirkòlika 2017 artista emergent. Premi Zirkòlika 2021 circ de sala. / Anna Belén Fernández. Mestra, filòloga, professora de Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Presidenta de la CASC_CAT (Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya). / Anna Alavedra. Artista de circ “Cia. Anna Confetti”. Premi Zirkòlika 2021 espectacle de pallasses. / Anna Giribet. Directora artística Fira Tárrega. / Antonio Alcántara. Educador Social y activista veïnal. Professor Facultat educació i membre Ateneu Popular 9Barris i de la Perifèrica. / Cristina Cazorla. Directora artística Festival Circorts “festival de circ de Barcelona”. / Daphnè Malherbe. Gestora cultural. Membre de la comissió de programació del Garitu. / David Sancho. Pallasso, periodista i gestor cultural a La Circoteca. / Iolanda Delgado. Directora artístic Fira de circ al carrer La Bisbal d’Empordà. / Jessica Arpin. Junta APCC. / Jordi Juanet “Boni”. Director artístic Festival Internacional de Pallassos de Cornellà. / Jordi Màs. Artista, formador de circ i activista social. Premi Zirkòlika 2021 circ social. / Jordi Príncep. Director Escola de teatre i circ d’Amposta – EtcA i director artístic del FesticAM – Festival internacional de teatre i circ d’Amposta. / Judith Obach. Junta APCC. / Júlia Campistany. Artista de circ. Premi Zirkòlika 2021 artista emergent. / Laura Fraile. Periodista, educadora social. Membre i col·laboradora del CEESC. / Lola Renau. Filòsofa, editora i mare. Creadora del projecte Art Social – Neret i de l’editorial Neret Edicions. / Lorena Sierra. Artista i performance de circ. / Luara Mateu. Artista de circ. Premi Zirkòlika 2021 votació popular. / Marc Micheo. Artista de Circ i formador “Circ de les Musaranyes”. Director Circ Llunar. / Montse Ortiz. Politòloga. Coordinadora unitat sensibilització de la Fundació Vicente Ferrer. Membre de la Junta nacional d’Òmnium Cultural. / Pablo Javier Domichovsky. Junta APCC. / Pol Vives. Formador de circ en “kanaya Circ”. Premi Zirkòlika 2020 circ social. / Quim Aragó. Coordinador de Camaleònica Produccions Productora de circ. / Ramon Bech. Historiador i cronista de circ. / Ramon Muñoz “karoli”. Artista de circ “Professor Karoli”. Col·leccionista. Premi Zirkòlika 2015 votació popular. Premi Zirkòlika 2018 projecció del circ. / Ricardo Rossi. Artista de circ. Director Le Grand Cirque i Viva el Circo / Verónica Capozzoli. Junta APCC / William Giribaldi. Junta APCC.

Zirkòlika, Entitat organitzadora

Els Premis Zirkòlika estan organitzats per l’entitat Zirkòlika que treballa des del 2004 per la difusió, comunicació i promoció de les arts del circ. La Nit de Circ compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Nit de Circ dels Premis Zirkòlika 2022

El sector del circ es prepara per la seva trobada anual que se celebra a la ciutat de Barcelona: la Nit de Circ dels Premis de la revista Zirkòlika, revista nascuda el 2004 per informar sobre les Arts Circenses i que des de 2010 organitza aquest espectacle-gala cap a finals d’any.

Un esdeveniment que dona visibilitat als talents del circ, fusionant els premis amb un espectacle de dues hores de duració que comptarà amb la música en directe i la comicitat de la banda Always Drinking Marching Band.

Aquesta formació musical, que enguany compleix 25 anys, donarà l’ambient musical festiu durant tot l’espectacle. Al capdavant de la banda, el seu frontman, Mickey de los Reyes ens acompanyarà amb la seva comicitat.

Artistes
Entre els artistes seleccionats destaquen dues atraccions de la Companyia Mur: un duo de malabars (Sergio Pla i Kike Mattas)  i un altre d’equilibris (Nacho Flores i Oriol Morgades). Gràcies a la tasca d’aquesta companyia el circ es converteix en una eina integradora donant una oportunitat a persones amb (dis)capacitat intel·lectual i física, treball que els ha portat a crear  dos espectacles i a rebre dos guardons dels Premis Zirkòlika en les darreres edicions.

Uns guardons ben merescuts per haver produït i creat dos espectacles que han fet un amplia gira per molts teatres amb un gran èxit, tant per la singularitat, com per la qualitat de la seva proposta artística.

Fins un total de vint-i-tres artistes, entre músics i circaires,  s’uniran especialment per aquesta inèdita Nit de Circ, on ens mostraran les diferents disciplines, formats i estils de fer circ. Hi haurà malabars, acrobàcies, roda cyr,  bicicleta acrobàtica, equilibris, teles aèries, bàscula coreana i molt d’humor amb les tres pallasses de la companyia de l’Anna Confetti, guanyadores l’any passat del Premi Zirkòlika al millor espectacle de pallasses.

Aquest any l’espectacle compta amb la direcció artística de Martí Torras i Mayneris, director de teatre, dramaturg i escenògraf que ha dirigit varies companyies i espectacles de circ, així com el cabaret inaugural de la Fira Trapezi de Reus.
La Nit de Circ és un espectacle inèdit obert a la ciutadania i al públic general. Les entrades es poden adquirir a la web del Mercat de les Flors amb un preu únic de 12 €.