I a les víctimes que han sofert la malaltia

Els XXII premis LiberPress homenatgen els col·lectius implicats en la lluita contra la COVID-19

Redacció.- L’Auditori de Girona ha acollit aquest dimarts al vespre la cerimònia dels XXII premis LiberPress, que organitzen anualment i de forma conjunta la Diputació de Girona i l’Associació LiberPress. Aquesta ha estat l’edició més especial d’aquests guardons, els quals s’han reformulat enguany per fer un emotiu reconeixement a totes les persones que a través dels seus respectius àmbits professionals i iniciatives solidàries han donat, i encara ara donen, el millor d’elles mateixes per fer front a la pandèmia de la COVID-19. A més, s’ha homenatjat tots els ciutadans víctimes d’aquesta malaltia i les seves famílies.

La periodista gironina Clara Jordan ha estat la conductora de la cerimònia d’aquesta edició especial, que engloba tant el 2020 com el 2021. L’acte, que ha seguit totes les mesures sanitàries i de seguretat, ha comptat amb la participació de representants de les principals institucions i entitats de la demarcació de Girona, així com dels col·lectius homenatjats. I també s’ha pogut seguir en directe per TV Girona i per streaming.

 

Agraïment a col·lectius i homenatge a les víctimes

Aquesta edició dels premis LiberPress ha volgut posar en relleu la valentia i la vocació professional de milers i milers de persones que han fet front a la pandèmia en primera línia per salvar vides i vetllar pel funcionament de ciutats i pobles.

Amb aquest objectiu, l’eix principal de la cerimònia ha estat la construcció simbòlica d’una escultura de Mercè Riba, escultora i gravadora barcelonina, creada especialment per a aquesta ocasió. Representants de deu col·lectius, entre ells el de les persones que han estat víctimes de la pandèmia, s’han apropat a la peanya que sostenia l’estructura de l’escultura i han anat col·locant, una a una, les peces que la conformen. Un acte que, a més de ser un reconeixement a tots ells, expressa que l’actuació conjunta de tots aquests actors de la societat vencerà la malaltia.

A més, tal com també representa el cartell d’aquesta edició, creat per l’il·lustrador Marc Vicens, l’obra ha estat finalitzada amb la forma de dues mans: la primera, les persones que ajuden (col·locada pel col·lectiu del personal sanitari) i, la segona, les persones que són ajudades (col·locada per víctimes de la malaltia).

 

Al personal dels serveis essencials

Els serveis essencials estan conformats per un agrupament de col·lectius de diversos àmbits que, tot i passar aparentment desapercebuts, han tingut i tenen un paper clau en el dia a dia de la ciutadania en el marc de la COVID-19. En formen part pagesos, transportistes, persones vinculades al comerç de proximitat i totes les persones que ofereixen amb valentia els seus serveis professionals, essencials per al funcionament de la societat.​

Ha presentat el col·lectiu: Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura a l’Ajuntament de Girona i diputat de la Diputació de Girona.

Ha col·locat la peça:  Consol Costa-Pau, de la Parafarmàcia Tarongina.

 

Al cos d’advocats i especialment als advocats del torn d’ofici

Aquest és un reconeixement a tot el cos d’advocats, i de manera més especial al del torn d’ofici, servei públic que cerca garantir l’assistència i la defensa de totes les persones. Amb aquest acte es vol agrair el seu compromís a seguir exercint el dret de defensa de la ciutadania i de la justícia en unes condicions adverses i complicades.

Ha presentat el col·lectiu: Carles McCragh, president de l’Associació LiberPress.

Ha col·locat la peça:  Glòria Samblas, advocada.

 

Al personal de neteja

El personal dels serveis de neteja i escombraries també ha estat clau en aquesta pandèmia. Gràcies al seu esforç i a la seva feina valerosa i exemplar, s’han pogut mantenir nets i acollidors tots els pobles i ciutats.

Ha presentat el col·lectiu: Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut.

Ha col·locat la peça:  Rosa Ribas, peó del servei de neteja de carrer.

 

Al personal docent

Un homenatge a tots els docents dels diferents àmbits educatius, per la seva vocació, professionalitat i, sobretot, dedicació exemplar. Perquè durant el confinament varen seguir treballant, des de casa, per l’educació, la cultura i el desenvolupament dels joves i infants.

Ha presentat el col·lectiu: Guillem Terribas, llibreter i membre de l’Associació LiberPress.

Ha col·locat la peça:  Elisabet McCragh, professora de biologia de l’Institut de Vilablareix.

 

A les persones generoses que han fet mascaretes solidàries

D’aquesta manera es posen en valor tantes persones anònimes i generoses que solidàriament van dedicar els seus esforços a elaborar mascaretes sanitàries per oferir-les de franc als ciutadans quan escassejava el material de protecció i aquestes eren tan necessàries.

Ha presentat el col·lectiu: Joëlle Stinkess, vicepresidenta de l’Associació LiberPress.

Ha col·locat la peça:  Aurora Morales, artesana jubilada.

 

Als Mossos d’Esquadra, altres cossos policials i Bombers

Agraïment a la tasca incansable i coratjosa dels Bombers, Mossos d’Esquadra i la resta de cossos policials. Amb la seva participació es fa un reconeixement a la seva labor arriscada i a la seva humanitat.

Ha presentat el col·lectiu: Pere Vila, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona.

Ha col·locat la peça:  Josep Milán, cap de la Regió Policial de Girona dels Mossos d’Esquadra.

 

A la Creu Roja, Càritas, el Banc dels Aliments i altres associacions solidàries

Un reconeixement dedicat a la Creu Roja, Càritas i el Banc dels Aliments, en representació d’altres associacions solidàries i generoses, perquè representen l’abnegació i s’aboquen humanitàriament a les persones més desfavorides en aquest temps de crisi.

Ha presentat el col·lectiu: Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona.

Ha col·locat la peça:  Carme Campeny, vicepresidenta provincial de la Creu Roja.​

Al personal sanitari

Grans herois i heroïnes d’aquella situació extrema: el personal sanitari. Personal mèdic i d’infermeria, zeladors i zeladores, personal de neteja i cuina, professionals de suport a la salut mental, auxiliars, personal de l’àmbit del transport sanitari, entre molts d’altres. D’aquesta manera se’ls ha volgut agrair la seva valentia i entrega, per ser un mur de contenció de la malaltia i per la seva lluita a primera línia des del primer moment per tantes vides salvades i tantes víctimes patides.

Ha presentat el col·lectiu: Francesc Pardo, bisbe de Girona.

Ha col·locat la peça:  Patricia Sebastián, MIR medicina intensiva (ICS).

 

Al personal que té cura de la gent gran

Agraïment a la valuosa tasca del personal que té cura de la gent gran, principals afectats per la COVID-19. Amb aquest acte s’ha volgut destacar el valor que han demostrat en l’exercici de la seva tasca, tenint cura de la gent gran, tant des de les residències i els geriàtrics, com també amb l’assistència a domicilis.

Ha presentat el col·lectiu: Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

Ha col·locat la peça:  Carmen Caballero, auxiliar de geriàtric.

 

A les víctimes

A les víctimes, se’ls ha fet un sentit homenatge pel que han patit, sense haver pogut tenir els seus familiars a prop. A més, s’ha recordat totes les persones que malauradament se n’han anat i les seves famílies, les quals no les han pogut acomiadar com haurien necessitat.

Ha presentat el col·lectiu: Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona.

Ha col·locat la peça:  Empar Martínez, infermera víctima de la COVID-19. Jaume Serra, director de la SER Catalunya i afectat també per la malaltia, ha adreçat unes emotives paraules als assistents sobre la seva experiència.

 

A més, durant l’acte, el duo integrat per les professores del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona Ester Schütz (violí) i Anna Cassú (piano) han interpretat dues peces musicals: un arranjament especial de la cançó de l’artista Joan Dausà «Tot anirà bé» i la peça «Tango per a violí i piano» d’Isaac Albéniz.