El Sismògraf 2020 e(n)s transforma

Sota la premissa de “Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma” i amb la voluntat de ser responsables amb les companyies, les creadores, els professionals, el públic i els proveïdors, el festival Sismògraf 2020 es redefineix

Redacció.- Les cirucumstàncies actuals marcades per la pandàmia del COVID-19 han obligat a redefinir l’edició del Sismògraf 2020 que no podrà celebrar-se del 23 al 26 d’abril com estava previst. El replantajament s’ha fet des del lema “Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s tranforma” per donar una nova forma a tot el que formava part del festival d’aquest any. El resultat és la celebració d’una jornada pro de forma telemàtica, la celebració de diferents actuacions durant la tardor del 2020, a més de l’obertura d’una línia de treball dedicada a donar suport al sector de la dansa.
Durant la tardor el Sismògraf es reinventarà i prendrà una nova forma. Es reprogramaran el màxim d’espectacles que haurien d’haver tingut lloc aquest abril en forma de Rèpliques (que són aquells espectacles que passen fora dels dies del festival) i Piroclasts (espectacles que se celebraran en espais fora d’Olot).
Pel que fa l’apartat destinat als professionals es manté la data i el contingut de la jornada ja prevista pel dia 24 d’abril però es retrasmetrà a través de la xarxa i quedarà disponsible per qui la vulgui consultar posteriorment. Aquestes activitats professionals constaran de la jornada “Emergència climàtica i cultura”, la presentació de projectes a la cambra magmàtica, els speed meetings amb les companyies que havien de participar al festival i una festa de comiat per xarxes socials.
Res no crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma
Per l’edició del 2020 el Sismògraf s’havia proposat fer una Erupció basada en la responsabilitat, tan ecològica com social, sota el paraigües dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquesta responsabilitat abastava tan l’organització del festival (treballadors/es, contractació, empreses col·laboradores…) com la mateixa mirada artística sobre la produccions i la programació expandida que es presentaven.
Les circumstàncies actuals han obligat a replantejar el festival i han empès la direcció a fer-ho, encara amb més èmfasi, des del punt de vista de la responsabilitat: amb les persones, amb els treballadors, amb les mesures que es poden adoptar per ajudar o per tan sols no perjudicar, i també amb els materials que deixarem enrere i als quals donarem nova vida. Per exemple, és el cas dels programes, que es donaran a Integra, una associació d’Olot que treballa amb persones amb discapacitat, per a que puguin donar-li un ús en els seus equipaments.
La directora artística del festival Tena Busquets afirma: “D’alguna manera, hem arribat aquí amb més preguntes que respostes. Aquest confinament haurà estat molt dur pel nostre sector, el de les arts en viu, que tot i ser redundant, voldria recalcar que han de tenir lloc en viu, perquè el pols del contacte entre creadors i audiències és el que fa que existeixin. Si no, són altres coses. Però la tecnologia ens haurà ajudat a veure que podem trobar-nos molt més sense necessitat de desplaçar-nos, ens haurà ajudat a desenvolupar maneres de compartir informació i assumir-la amb calma, i ens ajudarà també a trobar noves maneres d’explicar propostes artístiques”.
I afegeix: “De la mateixa manera que els científics estan fent treball de laboratori per a trobar unavacuna, nosaltres podem fer el mateix: trobar noves maneres de fer un festival, trobar noves maneres de posar en relació creadors i creadores, professionals i públics/ciutadans i ciutadanes.”