
13 gen. 2017 Empúries presenta l’exposició temporal “La seducció de Venus. Una mirada retrospectiva a l'obra de Guillem Rocas”
Una mirada retrospectiva a l’obra de Guillem Rocas
Redacció – Aquesta mostra, una retrospectiva del pintor empordanès Guillem Rocas que neix de la fascinació de l’artista per les ruïnes d’Empúries i pels paisatges de l’Empordà, es podrà visitar a Empúries fins a finals d’abril.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries acull una retrospectiva del pintor empordanès Guillem Rocas; la seva fascinació pel món clàssic i en particular per les ruïnes d’Empúries i per algunes de les peces del fons del museu, han portat a programar una exposició on l’art i l’arqueologia es donen la mà.
La mostra acull quaranta obres, algunes de grans dimensions, la majoria olis sobre tela, un parell d’olis sobre fusta i tres quadres de tècnica mixta, que repassen la trajectòria d’aquest artista surrealista i simbòlic enamorat dels paisatges empordanesos.
Nascut a Torroella de Montgrí, Guillem Rocas es va traslladar a Palafrugell on ha viscut fins ara. Ben aviat va sentir la necessitat de pintar i dibuixar, vocació que finalment ha regit el seu destí vital. Ha exposat, des de l’any 1977, en mostres individuals i col·lectives i han analitzat la seva obra Maria Lluïsa Borràs, José Ma Guerrero Molina, Raquel Medina, Mònica Pagès, Modest Cuixart, Albert Recasens, Josep Vallès o Jaume Bassa.
L’ànima d’artista de Guillem Rocas, captivada per la llum empordanesa, neix de l’atenta observació del seu entorn i d’un profund sentiment de pertinença. La temàtica que trobem en la seva obra prové de les seves vivències i inquietuds més íntimes, així com del seu paisatge proper. Meritòriament autodidacta, destaca el domini del dibuix i una tècnica pictòrica, sovint detallista, que aconsegueix efectes lluminosos de volum, necessaris per accentuar les composicions simbòliques, surrealistes i oníriques. En els fons de platges, d’aiguamolls, de roques i penya-segats, perfilats per un celatges sovint ennuvolats, carregats, densos hi trobem un element omnipresent, essencial i màgic, obsessiu, el massís del Montgrí. El seu perfil, però, ha estat sintetitzat fins a l’abstracció en una geometria bàsica, primària i pura. Un segon component, sempre present, són les becades, que es reflecteixen en els quadres com les aus alliberadores dels turments de joventut. Un darrer referent ineludible és l’al·lusió a l’element classicista, que es manifesta com un dels motius que brolla de l’admiració que sent en Guillem per al món clàssic i particularment per Empúries, referent de la seva infantesa, amb la presència de guerrers, filòsofs i pensadors, divinitats i , per sobre de totes, la Venus emporitana, símbol primigeni de feminitat i de fertilitat. La visió històrica, però, no s’atura aquí, sovint veiem en l’obra una evocació medieval, amb un sentit crític amb la religiositat catòlica. Amb aquests components, les pintures de Guillem Rocas reflecteixen un microcosmos personal, en el que la composició surrealista transmet un impuls i un sentiment enigmàtic i inquietant.
L’exposició s’obre al públic el dimarts dia 10 de gener i es podrà visitar de manera gratuïta amb l’entrada al jaciment, a la sala d’exposicions temporals d’Empúries fins el dia 23 d’abril. L’acte d’inauguració, amb la presència de l’artista, tindrà lloc el dissabte 14 de gener a les 12 del migdia, al mateix Museu d’Arqueologia de Catalunya- Empúries.