“En aquesta biblioteca aprendràs català”

El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona engeguen el projecte Activa la llengua

Durant aquest mes de febrer s’engega el projecte Activa la llengua, fruit de la col·laboració entre el Consorci per a la Normalització Lingüística a Girona i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.
El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix als seus usuaris un punt de trobada per dur-hi a terme activitats culturals i formatives per als alumnes dels cursos de català per a adults i per als participants al Voluntariat per la llengua, el programa de la Generalitat de Catalunya que desenvolupa el CNL de Girona dins els seu àmbit territorial.
Mitjançant aquest acord, també ofereix els espais multimèdia de les biblioteques a les persones que volen seguir cursos de català en línia mitjançant la plataforma virtual del Parla.cat.
Als escriptoris dels ordinadors de les biblioteques, el distintiu gràfic d’Activa la llengua permet accedir a les tres grans línies del projecte:
 Parla.cat
Un dels punts clau d’aquesta col·laboració és la possibilitat que tindran les persones que s’adrecin a les biblioteques de seguir-hi els cursos en línia Parla.cat, de qualsevol nivell i tant per lliure com amb tutoria.
Els cursos Parla.cat requereixen una dedicació mínima de 45 h durant 4 mesos i en la modalitat semipresencial (amb tutor), que és la que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística. les inscripcions es poden fer durant tot el mes de febrer i fins a l’inici del curs, el 3 de març.  En la modalitat per lliure els cursos es poden fer en qualsevol moment de l’any.
Els clubs de lectura
El Consorci per a la Normalització Lingüística organitza un gran nombre d’activitats culturals perquè els alumnes puguin posar en pràctica els seus aprenentatges, compartir experiències i ampliar els seus coneixements de cultura catalana, però també com a activitats dinamitzadores del Voluntariat per la llengua.
Una d’aquestes activitats són els clubs de lectura: grups de persones amb un interès comú, el gust per la lectura, i la voluntat de millorar diverses habilitats comunicatives en llengua catalana.
Gràcies al projecte Activa la llengua s’organitzaran clubs de lectura fàcil a les biblioteques per a alumnes i parelles lingüístiques. La biblioteca o el servei de català facilitaran un monitor o monitora per guiar el grup i triar els materials de lectura fàcil més adequats al perfil del grup.
Voluntariat per la llengua
Voluntariat per la llengua és un programa de foment de l’ús social del català que neix al Consorci per a la Normalització Lingüística l’any 2002. L’any 2003, a partir de l’èxit i la força d’aquesta experiència, amb l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va fent extensiu arreu de Catalunya.
A les comarques de Girona el programa es desenvolupa en aquests municipis: Arbúcies, Banyoles, Besalú, la Bisbal, Blanes, Calonge, Cassà de la Selva, Castell-Platja d’Aro i s’Agaró, Castelló d’Empúries, l’Escala, Figueres, Girona, la Jonquera,Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Olot, Palafrugell, Palamós, Roses, Salt, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Sant Hilari Sacalm, Sils, Torroella de Montgrí, Vidreres.