Enciclopèdia Catalana coeditarà el Premi Sant Jordi de novel·la amb Òmnium durant els propers tres anys

La proposta inclou un pla de foment de la lectura i converteix els més de 120.000 socis d’Òmnium Cultural en prescriptors de l’obra

Redacció.-La Fundació Enciclopèdia Catalana coeditarà durant els propers tres anys el Premi Sant Jordi de novel·la juntament amb Òmnium Cultural​. La proposta -que, entre d’altres coses, inclou un pla de foment de la lectura i converteix el soci d’Òmnium Cultural en prescriptor de l’obra guanyadora​- s’ha imposat al concurs que ha comptat amb sis propostes de diferents editorials.
Enciclopèdia Catalana és un grup editorial històric que publica 240 títols cada any amb segells que són un referent com ara La Galera, Bridge o Catedral. En aquest sentit, ​tant Òmnium Cultural com Enciclopèdia Catalana coincideixen en el compromís per potenciar la cultura, la creació literària i la llengua catalana.
Campanya de foment de la lectura i participació del soci d’Òmnium Cultural
Un dels valors afegits de la proposta és una gran campanya de foment de la lectura que s’alinia amb els objectius d’Òmnium Cultural de treballar per la cultura i la transformació social i encomanar el gust per la lectura i les lletres a les generacions més joves​. L’objectiu de la campanya és ampliar l’espectre del públic lector i convertir el premi Sant Jordi en una eina de transformació social mitjançant la cultura. L’editorial dota de pressupost aquesta acció​: a partir dels 10.000 exemplars venuts, un 2% de la facturació es destinarà al pla de foment de la lectura. En el cas de superar els 30.000 exemplars venuts, el percentatge serà del 5%. Les accions d’aquest pla de foment de la lectura es dissenyaran conjuntament entre Òmnium Cultural i Enciclopèdia Catalana.
D’altra banda, Òmnium també ha valorat molt positivament la proposta de convertir els més de 120.000 socis de l’entitat en prescriptors i activistes culturals​ mitjançant diferents accions. A banda, Enciclopèdia Catalana també es compromet a activar una estratègia de distribució potent i una campanya d’internacionalització ​que permeti consolidar el guardó més enllà dels Països Catalans.
Tres anys de coedició del premi Sant Jordi
L’editorial guanyadora es compromet a coeditar la novel·la guanyadora durant els propers tres exercicis i a assolir els objectius compromesos. L’any 2020 s’obrirà un nou concurs que passarà el relleu de la coedició a una altra editorial.​ Enciclopèdia Catalana no es podrà tornar a presentar fins el 2026.
Nou jurat del premi Sant Jordi
Les persones encarregades de seleccionar l’obra guanyadora del premi Sant Jordi 2018 seran els professors i especialistes en literatura catalana Maria Campillo ​i Ferran Gadea​, la ​poeta i crítica Míriam Cano​, ​la ​llibretera Fe
Fernández ​i el ​crític ​i periodista ​literari David Guzman.
El jurat és independent i ha estat escollit per la junta directiva d’Òmnium Cultural.