
09 gen. 2020 Engega la 33a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius
La sonoritat del Trad Trad, el 20 20 i del 3 3 marca el ritme del primer festival de l’any,
Redacció.- El divendres 10 de gener de 2020 engega la 33a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius que s’allargarà fins al 3 d’abril.
La sonoritat del Trad Trad, el 20 20 i del 3 3 marca el ritme del primer festival de l’any, una fita ineludible amb més de 70 propostes de música d’arrel, d’espectacles sense etiquetes, íntims, de nova creació i d’herència, multidisciplinaris i innovadors. La programació d’enguany inclou novetats discogràfiques, estrenes absolutes, espectacles familiars i celebracions d’aniversaris de grups del sector. 33 edicions de folk que s’han consolidat a l’agenda cultural de la Vila de Gràcia.
Aquesta edició han volgut dedicar-li a en Kepa Junkera per celebrar la seva recuperació i, per remarcar que, siguin les circumstàncies futures, en Kepa és un músic transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, Península Ibèrica i més enllà.
El primer concert de Tradicionàrius estarà precedit per la cercavila que el grup de percussió Kabum i els grallers Guirigrall faran de la plaça de la Vila al CAT. Abans, es podrà visitar l’exposició Kepa Junkera des de l’objectiu de Josep Tomàs, un recull de fotografies del camí compratit entre músic i fotògraf. Kepa Aurrera, serà un concert amb dues parts diferenciades però amb una mateixa mirada cap a la prompta recuperació de Kepa Junkera, un crit d’ànims que des del Festival volen fer-li arribar amb la música. La primera part estarà encapçalada per músics que han actuat amb ell a Catalunya: Josep-Maria Ribelles, Ballaveu, TXEK, El Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera. A la segona part, el grup internacional Gaizca Project presentarà el seu espectacle, una proposta de músiques tradicionals gallegues, basques i catalanes des d’una òptica contemporània. El projecte està encapçalat per les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona.
El gruix de la programació del Tradicionàrius 2020 seran la presentació de discos i nous espectacles dels 49 grups i artistes programats en més de 70 activitats. Un total de 14 treballs discogràfics recent sortits del forn (Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, La Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, Os Chotos, La Coixinera…) i 11 espectacles (Quico el Célio, el Noi i El Mut de Ferreries, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu) seran els encarregats d’amenitzar les nits de dijous, divendres i dissabtes fins al 3 d’abril.
Cal destacar dues propostes de fusió i innovació de la música d’arrel amb d’altres disciplines. El concert Cornamusa i Orgue , que tindrà lloc en un espai emblemàtic com l’Església de Santa Maria de Gràcia, l’interpretaran Josep Mateu i Francesc Sans, serà un espectacle eclèctic en què s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest singular duet. Socarrel és la segona proposta de fusió d’aquesta edició del Tradicionàrius, un concert en què la dansa de Roberto Olivan i Magí Serra balla amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l’electroacústica de Laurent Delforge.
Durant aquesta edició, el Tradicionàrius acull 3 estrenes absolutes, encapçalades per Josep-Maria Ribells, Germà Negre i Sons Esscencials i a la cloenda del festival s’estrenarà El flabiol rumbeja. Són espectacles que traspassen els marges tradicionals de la música d’arrel amb la fusió de: rumba i roc’k’roll, arpes neogòtiques i folkRock, i flabiol i rumba.