Engega motors la tercera edició del MOT, Festival de Literatura Girona-Olot

Girona i Olot segueixen apostant per un festival literari d'alta qualitat

El MOT es consolida com a festival internacional de literatura que busca en el diàleg entre els autors convidats la reflexió sobre el procés creatiu del tema que tracta, que enguany serà “Vides escrites. Escriure vides”. El festival tindrà lloc del 7 al 16 d’abril a les ciutats de Girona i Olot, i estarà comissariat per Margarida Casacuberta, doctora en Filologia i professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona. Entre els autors que ja han confirmat la seva presencia figuren Amélie Nothomb, David Foenkinos, Alicia Giménez Bartlett, Javier Cercas o Imma Monsó, entre d’altres. L’any 2016 es presenta com la consolidació definitiva del MOT, un festival de literatura de referència tant singular com rigorós. Organitzat conjuntament pel Ajuntament de Girona i d’Olot, tindrà lloc del 7 al 16 d’abril de 2016 a les seus respectives: a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola (del 7 al 9 d’abril), i a Olot, a la sala La Carbonera (del 14 al 16 d’abril).

Cada any, el festival escull un àmbit temàtic que serveix d’eix i fil conductor de l’edició. El 2016, en la seva tercera edició, el festival explorarà els processos creatius que hi ha darrere les vides literàries. Sota la direcció de Mita Casacuberta, doctora en Filologia i professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona, conversarem amb escriptors convidats sobre el com i el per què d’escriure vides de personatges reals, en alguns casos molt reconeguts, en d’altres, personatges anònims o fins i tot fent una clara referència a les experiències personals. Els objectius del MOT són clars: aproximar els escriptors al públic lector, transmetre la idea que la literatura és important per al benestar de les persones, oferir una programació de qualitat a escala nacional i internacional, aplegar escriptors i experts i convertir les nostres ciutats durant una setmana d’abril en centres d’alta cultura literària i alhora molt pròxima al ciutadà.

Molt conscients de la voluntat de seguir essent l’epicentre de la millor creació literària, ja han confirmat la seva assistència autors tant nacionals com internacionals de reconegut prestigi, com ara Amélie Nothomb, David Foenkinos,Alicia GiménezBartlett, Javier Cercas o Imma Monsó, entre d’altres. Pel que fa a la imatge gràfica del festival, aquest any ha anat a càrrec de l’estudi gironí Fang. Els dissenyadors han proposat una imatge que gira a l’entorn de la mà,considerada des de dos punts de vista: com a registre gràfic de la vida i com a eina generadora de literatura sobre la vida pròpia i la dels altres. La imatge del MOT no es basa en una sola mà, sinó en mans diverses i múltiples –diferent gènere, edat,professió i ètnia–,una varietat que es fa extensiva també a les vides que representen i a la disparitat deformes i gèneres narratius que adopta la literatura. Finalment, la dicotomia present en el títol del MOT 2016, “Vides escrites, escriure vides”, es visualitza gràficament en la divisió cromàtica entre el blanc i el negre, d’una banda, i el granat, de l’altra.
El Festival MOT rep la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.