Mural anti-monàrquic dedicat a Pablo Hasél

Entitats i representants del món de la cultura demanen la llibertat de Pablo Hasel

Hi ha representants culturals com Gerard Quintana, Jordi Cuixart, la consellera Àngels Ponsa, Sílvia Bel, Joan Sala o Natxo Tarrés, entre molts d'altre

Redacció.- Impulsat per l’Acadèmia Catalana de la Música, s’ha fet un manifest per demanar la llibertat de Pablo Hasel, el manifest ha estat presentat aquest dijous pel president de l’Acadèmia Gerard Quintana i a continuació el músic, activista i membre de la junta de l’Acadèmia Natxo Tarrés, el director de l’editorial Comanegra Joan Sala i l’actriu Sílvia Bel l’han llegit en rebuig a la condemna de Pablo Hasel i en defensa de la llibertat d’expressió. Han intervingut també la consellera de Cultura Àngels Ponsa i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
A l’inici de  l’acte, el president de l’Acadèmia Gerard Quintana ha demanat la llibertat per a Pablo Hasel en nom de l’Acadèmia i del conjunt d’entitats i ha fet menció a la situació d’exili de Valtonyc a Bélgica. Ha recordat també que segons l’informe de Freemuse, Espanya lidera la llista de països amb artistes a la presó. “Considerem a més que aquests atacs a la llibertat d’expressió són un advertiment a la resta de treballadors de la cultura, a la resta d’artistes, a la resta de creadors i de la ciutadania en general”. A més ha volgut denunciar que la Junta Electoral hagi denegat el permís d’una concentració en favor de la llibertat d’expressió i ha afegit que “mentrestant autoritza altres actes com la manifestació d’un sindicat de policia espanyola avui al centre de Barcelona”.
Un cop llegit el manifest, Jordi Cuixart, que ha intervingut des de la seu d’Omnium, ha declarat que la detenció a Pablo Hasel “ens colpeix com a societat i ens interpel·la”. I ha afegit que “el nostre ho tornarem a fer no és contra ningú. No és una amenaça, seguirem excercint els drets fonamentals. Ni jutges, ni tribunals, ni presó ens farà callar mai”.
Abans de finalitzar l’acte, la consellera de cultura Àngels Ponsa ha volgut mostrar la seva solidaritat amb Cuixart, amb Pablo Hasel, Valtonyc i “amb tots els que patiu directament aquesta repressió que no té nom”. Ponsa ha declarat que l’ordre de detenció és “una vulneració dels drets de la llibertat d’expressió i de creació”. La consellera ha agraït finalment a l’Acadèmia i a tothom qui hi ha estat impulsant l’acte afirmant que “no ens podíem quedar sense fer aquest acte de denúncia i sense estar al costat de Pablo Hasel i de totes les persones que ho pateixen”.
L’acte s’ha celebrat via ZOOM després que la Junta Electoral no autoritzés la concentració prevista a per avui a la Plaça del Rei. Després de valorar les diferents opcions en front d’aquesta decisió de la Junta Electoral, i al marge d’aspectes administratius que han estat esgrimits com a excusa per denegar el permís, l’Acadèmia no ha volgut renunciar a celebrar l’acte.