Entregats a Manresa els Premis Nacionals de Cultura

Els Premis Nacionals de Cultura estan dotats amb 18.030 euros i van ser instituïts l'any 1982

D’entre els guardonats, destaquen Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta i Carlos Pazos, pintor i artista. La categoria de Literatura ha estat per a l’escriptor Joan Margarit, per l’obra “Casa de Misericòrdia”, mentre que el grup mallorquí Antònia Font s’ha emportat el Premi de Música pel seu últim treball “Coser i cantar”.
El Teatre Kursaal de Manresa va acoliir la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2008, presidida per José Montilla i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. D’entre els guardonats, destaquen Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta i Carlos Pazos, pintor i artista. La categoria de Literatura ha estat per a l’escriptor Joan Margarit, per l’obra “Casa de Misericòrdia”, mentre que el grup mallorquí Antònia Font s’ha emportat el Premi de Música pel seu últim treball “Coser i cantar”.

Els Premis Nacionals de Cultura estan dotats amb 18.030 euros i van ser instituïts pel govern l’any 1982. La Generalitat els concedeix anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals desenvolupades l’any anterior.

Premiats d’aquest any

Els directors de la pel·lícula “Can Tunis”, José González Morandi i Paco Toledo, han estat guardonats amb el Premi Nacional de Cinema, mentre que l’aposta dels informatius en diversos idiomes de Barcelona TV, “Info”, s’ha emportat el Premi de l’Audiovisual.
Els periodistes José Martí Gómez, Lluís Permanyer, i Joan de Sagarra han rebut una distinció “ex aequo” amb el Premi Nacional de Periodisme i la categoria de Cultura popular ha premiat l’Espai de recursos agroecològics de Manresa (L’Era).
El guardó corresponent a Teatre ha estat per a Salvador Sunyer, impulsor del Festival Temporada Alta i el Premi Nacional de Dansa l’ha rebut el director del Mercat de les Flors’Centre de les Arts del Moviment, Francesc Casadesús.
El Premi Nacional de Circ se l’han emportat Paulina Andreu i Schumann per la seva trajectòria i, en matèria d’Arts audiovisuals, Carlos Pazos ha estat guardonat per l’exposició “No em diguis res”.
L’arquitecta Carme Pinós ha rebut el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic per diversos projectes que va portar a terme el 2007, mentre que la categoria de Disseny ha estat per la dissenyadora Nani Marquina.

El Premi Nacional de Patrimoni Cultural ha estat per al Patronat d’Estudis Osonencs, per la promoció del patrimoni històric, artístic, i cultural d’Osona.
En la categoria de Pensament i Cultura Científica, la guardonada ha estat Mara Dierssen, per la recerca que ha fet en l’àmbit de la neurobiologia de la síndrome de Down.
La Plataforma per la Llengua, de la seva banda, s’ha emportat el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana.
El Premi Nacional de Còmic, una nova categoria d’aquesta edició, se l’han emportat Miguel Gallardo i María Gallardo, pare i filla, pel llibre “María y yo”.

Etiquetes:
,