Es consitueix L’European Live Art Archive

Es tracta D'un projecte a nivell europeu coordinat des de la Universitat de Girona

Avui s’ha posat en marxa a Girona L’arxiu europeu de L’art de la performance, L’acronònim anglès del qual és ELAA. I ho ha fet de la mà D’una de les artistes pioneres de performance Esther Ferrer. L’artista basca, amb una àmplia trajectòria i un gran reconeixement internacional, ha participat a la presentació d’ELAA, un projecte de recerca subvencionat per la Comunitat Europea.

El projecte ELAA, coordinat per la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona que treballa associada amb la Ruskin School of Drawing and Fine Art, University of Oxford i el centre GlogauAIR de Berlín, és el primer centre de documentació i investigació de performance d’abast europeu que es crea a l’Estat espanyol i té l’objectiu recollir informació sobre aquest art i documentar-lo per a la recerca i l’ensenyament. “Per la naturalesa efímera de la performance, és difícil trobar documentació i els arxius estan dispersos”, ha explicat durant la presentació la directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis i directora d’ELAA, Maria Josep Balsach. Per això, un dels objectius d’ELAA és “centralitzar i aglutinar tots els arxius de
performance que hi ha a Europa sota un mateix paraigües”, ha apuntat la project manager d’ELAA, Imma Prieto. Des de Girona, s’organitzaran simposis i trobades per posar en contacte tots els arxius europeus.

Al projecte també hi col·laboren l’associació Gresol, el Museu d’Art de Girona, l’Escola Universitària de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) i el museu Modern Art Oxford. ELAA pretén donar visibilitat a la performance creant xarxa, obrint noves autopistes per al seu estudi i trobant noves formes de difusió. En la seva primera etapa, ELAA documentarà el testimoni d’artistes de primera generació, “els pioners d’aquest art que, com Esther Ferrer, han vist néixer la performance i hi han dedicat molts esforços”, ha assenyalat Denys Blacker, presidenta de l’associació Gresol i membre de l’equip de recerca.

ELAA no es dedicarà només a recollir testimonis del passat sinó també a testimoniar el present i, per això, una part de la seva activitat se centrarà en la producció. L’arxiu s’anirà omplint amb els testimonis d’artistes espanyols (que vindran a Girona, on seran entrevistats i alguns realitzaran una actuació). A Oxford i a Berlín es porta a terme el mateix procediment. Tota la documentació recollida es podrà consultar al web, que ja està en funcionament i es coordina des de Girona.

El projecte està subvencionat per dos anys, tot i que la directora d’ELAA ja ha avançat que “tindrà continuïtat perquè volem documentar la performance de tot Europa”. El primer trimestre de 2011, ELAA té previst convidar a Girona diversos artistes espanyols de performance reconeguts internacionalment com Fina Miralles, Isidoro Valcárcel Medina, Carles Hacmor, Bartolomé Ferrando i Rosa Galindo per recollir el seu testimoni.

Etiquetes:
, ,