Es donen a conèixer els noms dels VIII Premis Manel Xifra Boada

L'acte de lliurament, el proper 7 de juny, comptarà amb la presència de Felip Puig

El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona (CETIG) i Comexi Group han presentat els guardonats de la vuitena edició dels premis Manel Xifra Boada, que es lliuraran en una cerimònia el proper 7 de juny, durant l’Engidiada, la trobada anual dels enginyers tècnics industrials gironins. L’acte de lliurament comptarà amb la presència de Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació i tindrà lloc a les 2/4 de 8 del vespre, a la Sala d’Actes de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona.
Enguany el Premi Manel Xifra Boada a la transmissió del coneixement científico-tècnic es lliurarà Carles Riba i Romeva. Nacut a Palma de Mallorca l’1 de juliol de 1947 és net dels poetes Carles Riba i Clementina Arderiu, i de Pau Romeva -fundador d’UDC- i germà de Pau Riba. Carles Riba és enginyer industrial per l’ETSEI de Barcelona i Doctor enginyer per la UPC. La seva capacitat per a la transmissió del coneixement científico-tècnic ve avalada per la seva labor docent, però també per la tasca de recerca i divulgació. Riba està vinculat a nombroses organitzacions entre elles l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Torrens-Ibern, que ell mateix va fundar amb l’objectiu de promoure l’ús de la llengua i la cultura catalanes en els àmbits tècnic i científic. El seu compromís social també s’estén al terreny polític, on la seva trajectòria antifranquista (va participar a la Caputxinada) i en moviments ciutadans el va conduir a ser el primer alcalde democràtic de Sant Joan Despí després del franquisme entre 1979 i 1983.
El Premi Manel Xifra Boada a la trajectòria professional s’atorgarà a Martirià Butinyà Carrera. Nascut el 1945 es titula en enginyeria tècnica industrial i inicia la seva activitat professional en diferents empreses del sector com Kolster (dedicada als magnetòfons), Carandini (dedicada a la il·luminació), i Teisa (vinculada al grup empresarial d’Agrienergia). Des de l’any 1972, s’incorpora a Agrienergia (empresa banyolina dedicada a la producció, distribució i comercialització d’energia elèctrica) com a director de la secció elèctrica, on està actiu durant més de 40 anys. Butinyà va fundar, juntament amb altres professionals, l’APPA (l’Associació de productors d’energies renovables) i va participar des del començament en l’ASEME (Associació d’empreses elèctriques), essent-ne durant molts anys membre de la seva junta directiva.
Com cada any els premis Manel Xifra Boada també fan un reconeixement als joves enginyers tècnics industrials que van rebre el premi al millor projecte de final de carrera per part del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. En aquesta categoria els premiats són David Jiménez Aparicio, ETI en Mecànica pel seu projecte “Disseny d’una cadira de rodes per a terrenys disgregats”; Cristina Martín Castañé, ETI en Química Industrial pel seu projecte “Ciments ossis acrílics per a l’aplicació en cirurgia mínimament invasiva”, i Carles Candela Gonzalez, ETI en Electrònica Industrial pel seu projecte “Disseny i construcció d’un timó de profunditat per a un robot submarí”.
Els premis Manel Xifra Boada
Els premis es van iniciar fa vuit anys, el 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els dóna nom: Manel Xifra i Boada. Xifra va contribuir a la creació dels premis, però va morir poc abans de la seva presentació. Per aquest motiu, i abans d’obrir la convocatòria, es va atorgar el primer guardó a títol pòstum a aquest enginyer. D’aquesta manera, els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava, tant des de l’òptica empresarial com familiar.
Manel Xifra Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG).