Es posa en funcionament un nou recurs sonor de Visitmuseum al Museu d’Art de Sabadell

Amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i ser accessible al turisme estranger

Redacció.- El Museu d’Art de Sabadell ha posat en funcionament un nou recurs interpretatiu a la seva exposició permanent en el marc del programa Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i ser accessible al turisme estranger.
La presentació, que es va realitzar ahir a la tarda a la Casa fàbrica Turull, seu del Museu d’Art, s’emmarca en la commemoració dels 200 anys de la Casa fàbrica Turull. A l’acte hi van participar el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, Magda Gassó, i l’equip directiu i creatiu de la instal·lació vídeo artística “Tot és fum. Una casa, una ciutat i dos segles” que s’ha produït per a la commemoració.
El recurs sonor “La casa fàbrica. Art vida i societat a Sabadell”, té una durada de prop de 35 minuts i consta de 16 pistes d’àudio disponibles en català, castellà, anglès i francès. El recorregut audioguiat es divideix en dues parts clarament diferenciades: una primera que tracta la Casa fàbrica Turull amb 7 pistes i una segona que explica la col·lecció permanent d’art amb 9 pistes.
Seguint la línia narrativa de les produccions de Visitmuseum, diversos personatges acompanyen l’usuari i usuària per les estances del Museu. Així, la primera part va a càrrec de la criada de la família Turull que fa una visita per la casa fàbrica tot explicant com era Sabadell al segle XIX, els esdeveniments importants i les festes tradicionals que s’hi celebraven, i qui va ser la família Turull. Explica breument l’origen de la casa fàbrica amb Pau Turull i l’evolució de l’edifici i de la nissaga familiar, tot complementat amb anècdotes com la de la visita de la reina Isabel II a la casa.
Un narrador acompanya al llarg de la visita la segona part dedicada a la col·lecció permanent. S’explica l’origen de la col·lecció i els diferents corrents artístics que representa de finals del segle XIX a principis del segle XX: l’Acadèmia de Belles Arts i l’academicisme, l’impacte del paisatgisme a Sabadell, el Taller del pintor Tomàs Moragas, el gènere historicista amb obres com les dels Segadors o Corpus de Sang d’Antoni Estruch, l’exposició d’art nou català de 1915 i l’obra d’Antoni Vila Arrufat.
El recurs sonor, “La casa fàbrica. Art vida i societat a Sabadell”, realitzat pel Departament de Cultura i El Museu d’Art de Sabadell i produït per Mainera.tv, compta amb les veus de la sabadellenca Clara Borrell i del sabadellenc Janot Caba. Es pot escoltar de manera gratuïta a través del web del Visitmuseum: Català | Castellà | Anglès | Francès
Què és Visitmuseum
El programa Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, és gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Va néixer de la necessitat de dotar-se d’eines per tal d’atendre millor el públic en la seva visita als museus. Un dels reptes per a gran part dels museus del país és el d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i això és el que permet la plataforma web.
Visitmuseum suma ja 28 experiències que milloren amb un grau alt de satisfacció la visita al patrimoni museístic del país. Les darreres que s’han produït han estat les de l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, Museu d’Art de Sabadell, Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Museu d’Art de Cerdanyola i Museu d’Art de Girona, que es presentaran properament.
Actualment s’estan produint nous relats sonors: Museu Camps i Cava de Guissona, Museu de la Immigració de Sant Adrià del Besós, Museu i necròpolis paleocristiana de Tarragona (MNAT), Museu Etnogràfic de Ripoll i Museu d’Arenys de Mar. Cal destacar també que aquest any, amb la voluntat de fer els museus més accessibles s’estan adaptant a  Llengua de Signes Catalana les produccions del Museu de la Vida Rural (2017) i de l’exposició de síntesi TÀRRACO/MNAT del MNAT-T4 (2018).