Es presenta el llibre 'Perpinya alliberada. Reportatges del fotoperiodista Auguste Chauvin'

De l'historiador Eric Forcada i editat per Mare Nostrum.

L’historiador Eric Forcada estava preparant un llibre sobre l’alliberament de Perpinyà quan va anar a veure Anni Lordat, la neboda del fotoperiodista August Chauvin, qui tenia un estudi de fotografia al número 13 del bulevard Clemenceau de Perpinyà, des d’on molts corresponsals de guerra van enviar als seus diaris les fotografies de l’exili espanyol i de la Segona Guerra Mundial. “Lordat em va explicar que encara guardava fotos inèdites del seu oncle” explica Forcada “la vaig convèncer per donar-hi un cop d’ull i vaig trobar 158 clixés de l’alliberament de Perpinyà durant la Segona Guerra Mundial en capses de medicines”. “L’agost de 1944, el 20% dels habitants de Perpinyà eren refugiats espanyols”.

El centenar llarg d’imatges mostren diversos moments de l’alliberament de Perpinyà el 19 d’agost de 1944. Hi ha imatges dels combats, de les barricades i d’enterraments de víctimes dels combats, així com també de la visita del general Lattre de Tassigny i altres personalitats polítiques com Jaques Bounin (comissari regional de la República francesa) o la destrucció del Port-Vendres. A les imatges s’hi veu la participació activa de molts guerrillers i maquis espanyols en l’alliberament de Perpinyà perquè, diu Forcada, “molts tenien l’esperança que, després de la victòria aliada, Franco cauria”.

Algunes fotografies de Chauvin s’han publicat en aquest web i la resta apareixen al llibre que es presenta avui i que porta per títol ‘Perpinya alliberada. Reportatges del fotoperiodista Auguste Chauvin’. La publicació és a càrrec de l’editorial Mare Nostrum.