Es presenta el musical “Josafat”, basat en la novel·la de Prudenci Bertrana

El Teatre Municipal de Girona produirà l’obra Josafat, en format de musical i serà l’escenari de la seva estrena

El Teatre Municipal de Girona produirà l’obra Josafat, el musical, basat en la novel·la de Prudenci Bertrana, en format de musical i serà l’escenari de la seva estrena el 22 de febrer del 2014. Aquesta serà la primera producció teatral d’aquest gènere que es produirà des de l’equipament gironí i comptarà amb Josep Pujol com a dramaturg, amb Marc Timón com a compositor i director musical i amb Joan Solana a la direcció artística. Aquest equip serà l’encarregat de dur a escena la coneguda trama passional i tràgica entre Josafat i Fineta a les entranyes de la Catedral. La producció s’emmarca en la línia estratègica de l’equip de govern municipal de donar suport als creadors i agents culturals locals per a què puguin gaudir de més oportunitats per a la seva projecció i promoció.
 
“Ja era hora de poder donar joc a Josafat, ja era hora de fer un musical gironí i ja era hora de fer un musical creat per gironins”, ha sentenciat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, amb relació a la producció d’aquesta obra. “Josafat és una aposta per allò local que ens pot fer ser globals: per l’obra en si mateixa, per l’autor, per la ciutat, per l’escenari i pels creadors que hem agermanat. Reivindiquem que hi ha talent en el territori i que des del territori es poden fer aportacions d’interès general i amb vocació d’internacionalitat, fugint de localismes i provincianismes. Per això creiem que és una obra que agradarà, que impactarà i que es podrà exportar a qualsevol teatre. Aquesta producció té totes les bases per ser un referent del que és la política cultural de l’Ajuntament de Girona”, ha explicat Carles Puigdemont.
 
Amb la presentació de la producció, s’ha donat a conèixer el cartell del musical, obra de Quim Paredes i que compta amb la grafia original que l’arquitecte Rafael Masó va elaborar per a la primera edició de Josafat, el 1906.
 
S’ha donat el tret de sortida al càsting obert per escollir els actors i les actrius que formaran part del repartiment de l’obra. Els quatre rols principals del musical seran els següents: Josafat, que està pensat per a un baríton; Fineta, que està pensat per a una soprano; Pepona, que està pensat per a una contralt/mezzosoprano, i Prudenci Bertrana, un rol que està pensat per a un tenor i amb el qual s’introduirà l’autor de la novel·la dins l’obra. Amb aquests quatre personatges s’aconseguirà un quartet de veus principals que, completades amb un petit cor, formaran el repartiment d’un musical gironí amb voluntat de projecció exterior. “A més d’haver de reunir les condicions tècniques de la veu, busquem gent amb talent, implicació i entesa de l’obra”, ha afirmat Marc Timón, que ha afegit que Josafat “no es planteja com un musical tipus xou sinó com una opereta, amb un estil simfònic clàssic i amb una estètica postrromàntica, que comptarà amb una petita orquestra de cambra”.
 
Tal com han destacat el director del Teatre Municipal, Josep Sánchez, i el dramaturg de l’obra, Josep Pujol, la novel·la de Prudenci Bertrana té molts ingredients que la fan adient per reconvertir-la en un musical popular: personatges carismàtics, passions extremes, sensualitat, un argument amb intriga i un escenari amb grandesa i misteri. A més a més, Josafat, el campaner de la Catedral, ha arrelat entre la població fins a convertir-se en una icona coneguda en l’imaginari gironí, de manera que no es parteix de zero per presentar-lo com a punt de partida d’un espectacle amb vocació –també– de divulgar i generalitzar un mite local. “Josafat s’ho mereixia perquè és únic. Des del Teatre Municipal, ens fa una especial il·lusió i emoció produir aquesta obra”, ha manifestat Josep Sánchez. En el mateix sentit s’ha pronunciat Josep Pujol, qui ha assegurat que Josafat és “un diamant en brut”. “És un tema molt local, molt arrelat a Girona, però alhora molt universal, que lliga amb arquetips molt utilitzats com, per exemple, els de La Bella i la Bèstia, i que té una temàtica que pot connectar amb molts elements contemporanis. Ho té tot per fer que sigui un musical popular que funcioni”, ha subratllat Pujol.