Es presenta la campanya Matalàs Solidari per col·laborar amb un menjador infantil d'Haití

Més de cent establiments de mobles se sumen a la iniciativa de l'ONG Ayuda Directa i l'empresa Julià Grup

Avui ha tingut lloc la presentació de la campanya Matalàs Solidari que promouen l’ONG Ayuda Directa i l’empresa Julià Grup amb la col·laboració de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles. L’acte ha tingut lloc al Club CatalunyaCaixa Barcelona Raval.

A la presentació ?que ha conduït Eduard Sanjuán, periodista especialitzat en conflictes i director del ?30 minuts’ de TV3? hi ha intervingut Marcial Peralejo, president de L’ONG Ayuda Directa; Joan Julià, director de Julià Grup; Xavier Sanz, president de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles; i Alejandro de Rojas del consolat D’Haití a Barcelona, en representació del consol que ha hagut d’excusar la seva assistència.

Eduard Sanjuán, director del ?30 minuts’, en l’inici de l’acte ha explicat que va conèixer Ayuda Directa a Haití: ?Als 4 dies del terratrèmol vàrem veure en Marcial Peralejo insistint per treballar amb algun grup de recerca, i finalment ho va fer amb els coneguts Topos mexicans”. “Em va sorprendre que algú que té una botiga de mobles, vingues sol, deixés l’establiment i ajudés a la gent d’Haití”. Sanjuán ha afegit que “la falta de projectes en estudi està portant que les ajudes internacionals no arribin, i el govern està desaparegut de la primera línia d’ajuda, on només hi han les ONG internacionals”. La majoria dels afectats “segueixen en tendes de campanya, i aquestes evidentment ja estant molt deteriorades”.

Durant la presentació Joan Julià, director de Julià Grup ha volgut destacar que la seva empresa ?quan fa una campanya com aquesta, el que vol, és implicar-se amb el que succeeix, ja que hi ha una clara vocació de treballar amb diferents ONG’s”. Per ell, el lema de la campanya ?Queda’t descansat. En tots els sentits’ vol lligar ?les dues sensacions que tenim: descansar físicament i participant amb una ONG com és aquest cas’.

Marcial Peralejo, de l’ONG Ayuda Directa i comerciant de mobles, ha afirmat “que com a comerciant, en el moment que varem tirar endavant l’ONG Ayuda Directa, sempre havia volgut fer alguna cosa dins el sector, i parlant amb Julià Grup, això es va poder materialitzar amb la campanya Matalàs Solidari”.

Per la seva banda, Xavier Sanz, president de la Federació de Comerciants de Mobles de Catalunya creu que “l’alta implicació del sector del moble, amb més de 120 establiments participants, és un èxit”. Sanz creu que “feia falta que algú fes això, i així ajudar a que els comerciants de mobles s’impliquin en campanyes de solidaritat”.

Alejandro de Rojas, agregat del Consulat d’Haití ha agraït en nom del poble, el govern i el consulat aquesta campanya, i l’acte d’aquest matí, ja que ?accions i projectes com aquest serveixen per difondre la problemàtica i la situació actual” evitant que caiguin en l’oblit.

La situació a Haití
El 12 de gener de 2010 un terratrèmol de 7.0 graus va sacsejar Haití. Més de 220.000 persones van perdre la vida i més D’un milió i mig es van quedar sense casa, a més de 300.000 ferits. Els efectes causats sobre aquest país, el més pobre D’Amèrica Llatina, van ser devastadors.

En aquest temps Haití ha seguit sent castigat ?primer per les pluges i els huracans, després per l’epidèmia de còlera i finalment per les revoltes que van seguir a les eleccions’.

Actualment prop de 3 milions de persones, la majoria nens, viuen en camps de refugiats, sense esperances en un futur millor, sense oportunitat d’estudiar, sense assistència sanitària adequada i amb una nutrició molt precària.

Des del principi Ayuda Directa ha intentat ajudar i conèixer de primera mà les necessitats i mancances dels afectats. Tan sols tres dies després del terratrèmol, ja va desplaçar un equip a Haití, on va treballar durant més de tres setmanes en tasques de rescat.

Passat un any els membres D’Ayuda Directa van poder comprovar ?in situ? la lenta recuperació D’un país sotmès en la pobresa més extrema.

La campanya
Poc temps després del terratrèmol l’ONG va establir diferents contactes, entre ells amb Julià Grup, empresa dedicada a la comercialització d’articles de descans.

D’aquesta reunió va sorgir la idea del ?matalàs solidari?. Amb L’objectiu de contribuir a millorar les condicions de vida dels afectats pel terratrèmol ?sobretot els més joves’ L’ONG Ayuda Directa i L’empresa Julià Grup, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles, impulsen aquesta campanya. Mitjançant l’adquisició D’un Matalàs Solidari a un dels 118 establiments col·laboradors tothom pot posar el seu gra de sorra per millorar la qualitat de vida de les víctimes del sisme.

Els diners recollits en la campanya van destinats al manteniment del menjador infantil del Col·legi-Orfenat Rose Mine de Diege. Aquest centre, situat al barri de Petion Vile de Port-au-Prince, atén més de 80 nens orfes i 350 alumnes que assisteixen a L’escola i tenen un àpat assegurat al dia. En aquest lloc Ayuda Directa desenvolupa els seus programes de cooperació millorant les infraestructures d’aquest centre, que van quedar greument malmeses.

La campanya també compta amb una web específica www.matalassolidari.es on es pot fer el seguiment de les aportacions que es reben i on també es poden fer donacions econòmiques de forma directa. Entre els participants es farà un sorteig addicional d’un matalàs, i que es realitzarà el 18 de setembre de 2011.

El matalàs de la marca Dorsuit ?pertanyent a Julià Grup? s’ha produït especialment per a la campanya i està elaborat amb un teixit que disposa d’un tractament de cashmere i un nucli amb capa de viscoelàstica.

La campanya compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Comerciants de Mobles, que ha facilitat que els compradors puguin adquirir el matalàs solidari en 118 establiments de Catalunya.