Es presenta una sèrie de deu videoclips per difondre el calendari festiu català

  Coincidint amb la setmana de Carnaval, es fa públic l’enregistrament amb la participació dels músics Carles Belda i Joan Garriga

Redacció.- Amb l’objectiu de dinamitzar el sector i difondre la riquesa i singularitat del calendari festiu de Catalunya, un dels elements principals del patrimoni cultural immaterial, el Departament de Cultura presenta una sèrie de deu videoclips d’encàrrec que mesclen diverses disciplines artístiques i volen donar a conèixer una selecció de les festes i tradicions populars més destacades del calendari.


La iniciativa, vehiculada a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, s’emmarca dins del Pla de dinamització cultural creat a manera d’autèntic rescat del sector amb la intenció de minimitzar l’impacte de la pandèmia en el sector cultural. En aquest sentit, la Covid-19 ha trasbalsat molt principalment les activitats de cultura popular i tradicional i l’acció de les associacions culturals, forçades a deixar de celebrar les seves festes populars, estretament vinculades al calendari.
Aquesta sèrie de deu videoclips d’encàrrec, que es donaran a conèixer de manera progressiva coincidint amb el desplegament del propi calendari festiu, incorpora diverses disciplines artístiques i posa en valor la gran diversitat de manifestacions festives, elements i actes que formen el patrimoni festiu català, amb un calendari molt marcat. D’entre totes les festes religioses i cíviques que se celebren, destaquen les del cicle d’hivern, amb les de Nadal i les de Sant Antoni Abat com a principals, el Carnaval, la Setmana Santa, les festes de maig, el Corpus, Sant Joan, les festes majors d’estiu i moltes altres.
En paraules de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, la iniciativa permet “endinsar-nos en la riquesa i pluralitat de les festes populars i descobrir un patrimoni cultural immaterial inesgotable, ple de tradició, de valors, en transformació constant i amb molta implicació i participació ciutadana, associativa i institucional” i ha remarcat que aquest és un encàrrec directe a professionals, productores i artistes vinculats a la cultura d’arrel.
Les festes recollides en aquesta primera sèrie de videoclips són les següents: Caramelles, Mares de Déu de Setembre, Corpus, Festa Major, Festa Verge del Carme, Sant Jordi, Carnestoltes, Quaresma, Falles de Sant Joan i Sant Antoni.
Coincidint amb la setmana de Carnaval, es fan públics els dos primer enregistraments d’aquest cicle de deu. Es recupera en aquest sentit un primer vídeo clip sobre les festes de Sant Antoni, a càrrec del conjunt musical Inxa Impro Quintet que lidera el graller i multi instrumentista Manu Sabaté, en col·laboració amb la il·lustradora Marina Durany.
Atès que aquesta setmana és Carnaval, el Departament de Cultura fa públic el segon audiovisual del projecte que protagonitzen els músics Carles Belda i Joan Garriga. L’enregistrament que recull la festa de la transgressió i el capgirament, que va del Dijous Gras al Dimecres de Cendra i que obra la porta a la Quaresma, és una producció d’Alter Sinergies / RV Films / Joan Garriga / Carles Belda i compta amb la col·laboració del Cor Jove de Sentmenat, la Societat Coral Obrera “la Glòria Sentmenatenca” (El Coro de Sentmenat), la pallassa Luara Mateu, la Colla de diables “Les Gàrgoles de Foc”, la Colla de gegants i capgrossos de Banyoles i altres persones vinculades al teixit associatiu del municipi de Sentmenat.
Els videoclips d’aquest projecte es podran consultar al canal Youtube del Departament de Cultura.
Actualment es pot recuperar el clip sobre Sant Antoni https://youtu.be/am2Pmk2822k
i ja es pot veure el clip sobre Carnaval https://youtu.be/IzQcJFZMpHM