Escenari Brossa estrena Pruna, Premi Adrià Gual de Teatre

Relata l'abús sexual en entorns familiars amb poètica i transparència

Redacció.- El 21 d’abril tindrà lloc l’estrena de Pruna, la dramatúrgia escrita per Queralt Riera que va guanyar el Premi Adrià Gual 2019 de l’Institut del Teatre. El col·lectiu Nins aborden l’abús sexual a menors a través d’un muntatge que ha comptat amb la complicitat de la Fundació Vicki Bernadet, un referent en l’àmbit de l’atenció integral de les víctimes i la sensibilització del tema. Pruna forma part de la programació del Festival Grec 2020, part del qual es va reubicar a les sales de la ciutat (en l’itinerari De Grec a Grec).

A partir del treball de recerca de la companyia, Pruna recull i reflecteix el testimoni dels que van patir abusos a la infantesa adquirint una dimensió poètica, fugint del realisme, i posant el focus en la societat i no en la víctima. Amb relació a la creació escènica, la companyia remarca: “Pruna és una obra crua i poètica. Hem posat el cor al servei de la peça i esperem estar a l’alçada de tots els testimonis que ens han regalat la seva intimitat d’una manera tan generosa. La veritat, l’amor, el reconeixement, la responsabilitat són els nostres pilars. La voluntat artística i la creació d’una peça escènica contemporània de qualitat, el nostre motor.” Les dues veus de la protagonista, la Pruna petita i la Pruna gran, elaboren el relat d’una nena i alhora una dona violada. Un record deformat que encara és una ferida oberta.

Les estadístiques oficials apunten que un de cada cinc infants a Catalunya pateix abusos sexuals en entorns familiars. La dada sovint sorprèn: “ens adonem, en la nostra recerca, que no sabem res de res i que al nostre cap les dades sobre aquest tema s’endrecen de manera imprecisa i desordenada perquè ens és massa dolorós afrontar la veritat” apunta el col·lectiu Nins.

Les eines que fa servir la companyia són només un text contemporani nou, una escenografia del José Menchero, unes músiques creades pel Joan Alavedra i un titella creat pel Carlos Gallardo que representa l’ombra de l’abús, l’abusador, el silenci i el fum. Aquest titella ha estat creat a partir de dibuixos de nens i nenes i de sensacions i de testimonis i dolors.

Queralt Riera és dramaturga, directora i productora, guanyadora de nombrosos premis (Premi de Teatre Ciutat de València, Premi Octubre de Teatre Pere Capellades, doble finalista del Premi Born…) i ha publicat cinc llibres amb les seves dramatúrgies. Algunes de les seves obres més recents són Aquí (Sala Atrium), Amor mor (Escenari Brossa) i L’Amor (no és per a mi, va dir Medea) (Teatre Eòlia). L’actriu Annabel Castan és membre fundadora de la companyia Les Antonietes, amb la qual ha estrenat muntatges com Vània o Somni Americà (ambdues estrenades al Teatre Lliure). Fora de la companyia ha treballat a Pedra de Tartera de Maria Barbal dirigida per Lourdes Barba al TNC. Completa el repartiment l’actriu formada en Interpretació Gestual a l’IT Laura Calvet, que ha treballat amb Àlex Rigola (Argelers Sur mer, Festival Temporada Alta), la cia. Pepping Tom, Jan Lawers i el titellaire Joan Baixas (TNC al Grec 2016).

Pruna va obtenir l’any 2019 el Premi Adrià Gual, concedit per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i el Festival Grec, amb el qual s’impulsen projectes d’escenificació que combinin qualitat, professionalitat i creativitat.

Amb aquesta seran tres les peces que aquesta temporada han abordat l’abús sexual a menors en entorn familiars al Brossa, tractant un tema difícil des de diferents òptiques artístiques: Serà el nostre secret (cia. La Planeta), El Nino (cia. La Salamandra) i Pruna (Col·lectiu Nins). Les funcions de Pruna tindran lloc del 21 d’abril al 9 de maig.