
20 ag. 2022 Ésdansa celebra 40 anys i ho fa recuperant el 100% les seves línies de treball
Redacció.- Del 22 al 28 d’agost, es celebra la 40a edició de l’Ésdansa, el festival de referència dins el món de la dansa d’arrel per la seva visió de futur i la seva clara aposta per la participació i l’intercanvi cultural.
Juntament amb la Direcció General de Cultura Popular, la Fira de la Mediterrània i amb la complicitat i el suport de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio donen suport a diferents línies de treball del Pla d’Impuls de la dansa d’arrel i és per això que el festival destaca l’itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel on podrem veure alguns espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic. Aquests espectacles són El cos que ens fa de l’Esbart Sant Cugat i Fiblades, primer espectacle de La Llançadora, xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central i que es va estrenar a la Fàbrica Vella de Sallent, el 18 de juny.
El festival també posa el focus en l’itinerari Dansa i Paisatge que ja es va convertint en un clàssic del festival. Podrem veure l’espectacle Fora N9U de l’Esbart Sant Martí, un espectacle que també rep el suport del Pla d’impuls.
També per a potenciar aquesta línia, el festival inicia una nova activitat a l’aire lliure, amb L’Aplec, una proposta que mescla el menjar i la sonoritat i moviment d’una de les companyies internacionals en un espai natural que l’espectador descobrirà aquell mateix dia.
Així com, es podrà tornar a gaudir del seu format inicial, la Festa al Parc, omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.
Tal i com ha destacat la directora del Festival, aquesta línia internacional i la participació és la que fa que el Festival torni a la seva total normalitat. Amb la línia internacional, s’ha recuperat un dels puntals inconfusibles del Festival. Aquest any ens acompanyaran grups d’Argentina, República de Djibouti, Panamà, Tahití, Eslovàquia i Mèxic i participaran a les Nits Ésdansa, on es convida al públic a ballar i a experimentar els ritmes de les danses tradicionals del diferents països convidats i també amb l’espectacle Danses del món, dissabte 27 i diumenge 28 d’agost, que ja és un habitual del festival.
Tancarà la participació internacional un Vespre de Tango! amb el Gran Ballet Argentino, el divendres 26 d’agost a la Plaça Major.
Com ja ve treballant des dels últims anys, Ésdansa entén la dansa d’arrel tradicional per ser ballada i ser creada avui. És per això que les propostes de nova creació tenen un pes important dins la programació. Aquest 2022, es recupera Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Alex Lopez, que va ser la única proposta que no es va poder veure l’any passat degut a la pluja, Tradere amb el nou espectacle de Laia Santanach i Movimiento Involuntario de Lara Brown.
Aquesta edició, la divulgació ens mostrarà d’una manera molt realista els diferents prismes que actualment té la dansa d’arrel. Passarem per un Parlem de…la Miscel·lània d’homenatge a Manuel Cubeles, on es presentarà l’obra de Manuel Cubeles i el dossier especial sobre el mestre de la revista Caramella, una visió contemporània de l’arrel amb la projecció del Documental Arrel, que explora què els atrau als artistes joves i com es manifesta damunt dels escenari, un altre Parlem de… l’Obra del Cançoner Popular + assaig obert de Solc amb l’Esbart Ciutat Comtal i finalment, la projecció del documental “Cor de Vellut”. El documental és una conversa entre persones de diferents àmbits que parlen de les creacions, el llegat, i la manera de fer i treballar de Jaume Guasch, un personatge clau per entendre l’evolució de la cultura popular al Camp de Tarragona i al país
La Filomena se’n va al mercat amb els Ministrils del Raval, és la proposta familiar del festival, un espectacle en que músicai dansa tradicional i alimentació van de bracet.
Ja per acabar amb la programació del festival, les nits de concert és una de incorporacions que la pandèmia ha aportat al festival i la direcció ha valorat positivament i l’ha incorporat en les línies de treball. Aquest any, el concert tindrà lloc dissabte 27 d’agost a la Plaça Major amb el grup Fenya Rai! amb una proposta que revisa els temes de la tradició popular passats pel sedàs rítmic i harmònic d’estils variats.
En la part formativa del festival, el Campus Ésdansa’T recupera també el seu format pre-pandèmic. El Petit Ésdansa’T proposa un conjunt de càpsules sota el nom “Descobrim” que acompanya els infants a fer un recorregut i a conèixer els elements principals més icònics de Catalunya i de les cultures i països que es poden viure i gaudir a Ésdansa 2022. Una barreja de colors, cultures, llengües i diversitat que enriqueix a petits i grans!
Així mateix, Esdansa’T, els tallers de dansa tradicional per a adults, comptarà amb 30 tallers per aprendre danses tradicionals d’aquí i d’arreu i per experimentar amb diferents eines i tècniques per ballar.
Enguany es recuperen els dos itineraris formatius. A l’Itinerari 1 (IT1) s’hi poden aprendre danses tradicionals del país i d’arreu del món amb una pinzellada sobre eines per ballar. L’Itinerari 2 (IT2) es tracta d’una línia formativa destinada a persones que volen anar més enllà del ball, aprenent altres continguts relacionats amb la dansa; a més de conèixer danses tradicionals, s’hi inclouen diverses sessions de creació, recursos coreogràfics, treball d’improvisació… que doten les persones assistents d’eines per ballar i/o ensenyar a ballar.