Ésdansa proposa una volta al món amb l'actuació de sis companyies de quatre continents diferents

XXVI Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses

Vint companyies participen a L’Ésdansa 2008, que té lloc del 19 al 24 D’agost. Sis són de fora de l’Estat espanyol, i provenen de països i cultures ben diverses, amb la qual cosa es compleix l’objectiu d’Ésdansa: oferir un viatge al voltant del món a trav
El Conjunt Folklòric Nacional de Síria, Abdalla Bitar, reflecteix un país que està situat a mig camí entre Orient i Occident. El seu patrimoni musical i de dansa recull aquesta riquesa, de la qual Abdalla Bitar ens portarà una mostra. La seva participació a Ésdansa 2008 es repartirà entre els tallers del Petit Ésdansa, l’espectacle de la Carpa del divendres dia 22 a les dotze de la nit i el de Dansa internacional del dissabte al Recinte, a les deu.

Cants, balls i acrobàcies sota el ritme d’instruments de percussió basteixen el repertori d’An Zhishun, el conjunt folklòric de percussions de la Xina. La formació es va fer un nom a nivell mundial arran de la seva actuació als Camps Elisis de París al 1989, en la commemoració dels dos segles de la revolució francesa. La seva proposta repassa aspectes de la variadíssima cultura xinesa, com ara les òperes populars, el món dels mandarins i les festes de poble. Intervindran en els tallers del Petit Ésdansa i en l’espectacle de dansa internacional del dissabte dia 23 a les deu de la nit.

Els vint integrants de Djiguiya (Burkina Faso) ofereixen unes actuacions espectaculars, amarades dels ritmes ancestrals d’Àfrica, en els quals la percussió, els moviments acrobàtics i el color són part essencial. ?Portem moments de felicitat’, resumeix el director de la formació. Els podrem veure i escoltar als tallers del Petit Ésdansa i a l’espectacle del Dansajove, el diumenge dia 24 a les vuit del vespre.

La mescla de l’hinduisme, el budisme i l’Islam ha convertit Indonèsia en un lloc únic. Un dels seus exponents culturals és el grup Lembaga Etnik Khatulistiwa Indonesia. El repertori d’aquesta companyia és riquíssim en matisos. Destaca, però, el Tari Aceh, una dansa molt colpidora perquè s’interpreta sense cap instrument musical, només amb la veu dels propis ballarins. Participaran als tallers del Petit Ésdansa i al Dansajove, el diumenge dia 24 a les vuit del vespre.

Els veneçolans de Zazaribacoa tenen la seu a Guanare, però el seu repertori abasta el folklore de tot el país, al qual han impregnat un aire contemporani. Aquest any es commemora el vintè aniversari de la seva fundació, un període que els ha permès consolidar-se com el grup de dansa de referència de Veneçuela a nivell internacional. Actuaran a la Carpa Ésdansa el divendres dia 22 (dotze de la nit) i a l’espectacle internacional del Recinte del dissabte dia 23 a les deu de la nit.

Els Mecsek vénen d’Hongria. És una companyia de dansa popular amb un llarg recorregut (es va fundar al 1955) i un prestigi consolidat, per la tasca que està fent de conservació de les diferents danses i llengües del seu país. Les seves coreografies són molt riques, gràcies al fet que, a més del director titular, Mecsek convida sovint coreògrafs externs a col.laborar en els seus projectes. Intervindran als tallers del Petit Ésdansa i a l’espectacle del Dansajove del diumenge dia 24 a ves vuit del vespre.

Etiquetes:
,