
01 febr. 2020 Un espectacle sobre la mort per parlar de la vida
L’espectacle parteix de converses que Alba Pujol va mantenir amb el seu pare durant el seu darrer cicle de quimioteràpia
Redacció.- “Qui portaria el pes d’una vida cansada de queixes i suors, si no fos per la por d’alguna cosa més enllà de la mort, aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers’”. Aquesta és la cita de Shakespeare que ha inspirat el títol de la nova peça teatral d’Àlex Rigola, que es pot veure a la Sala Beckett des del dijous 30 de gener.
Una proposta que es basa en converses que van mantenir la dramaturga i actriu Alba Pujol amb el seu pare, catedràtic d’història econòmica, durant el seu últim cicle de quimioteràpia. Josep Pujol va morir el passat mes d’octubre, un mes abans que l’espectacle s’estrenés a Temporada Alta.
Ara, Alba Pujol s’interpreta a ella mateixa, al costat de Pep Cruz, que interpreta en Josep Pujol. A l’escenari, i amb uns pocs elements escènics, els dos recreen aquestes entrevistes, que inclouen reflexions de grans pensadors i artistes, com Cioran, Shakespeare, Lacan, Gil de Biedma, els germans Cohen, el Dr. Benito, Eugenio i Peter Handke.
“Em van proposar fer un espectacle sobre la mort”, afirma Rigola, “i ens ha sortit un espectacle sobre l’individualisme, el neoliberalisme, la família, allò immaterial, la humanitat, allò grupal, l’existencialisme, la supervivència, l’amistat, l’amor… ens ha sortit un espectacle sobre la vida”.
Memento mori. Recordem-nos de morir
30 anys després de la inauguració de la sala i 30 anys després de la mort de l’autor que li va donar nom, sota el títol genèric de Memento mori. Recordem-nos de morir, la temporada 2019-20 de la Sala Beckett és una invitació a mirar-nos la mort de cara i a reconèixer en ella una condició immanent de vida.