Catàleg Esquarterades

“Esquarterades”, el nou catàleg de la col·lecció del Terracotta Museu

La publicació és un rèflex de la instal·lació artística de Maïs Jorba

Redacció.- El Terracotta Museu ha editat una publicació que és un rèflex de la instal·lació artística de Maïs Jorba i de les peces exposades per les deu ceramistes que hi participen: Pilar Aldana, Isabel Alcalá, Marta Darder, Núria Efe, Fiona Morrison, Ariadna Raventós, Antònia Roig, Marta Rucabado, Pilar de Torres i Michelle Wilson. L’autora de les fotografies és la Fiona Morrison –que també ha realitzat l’audiovisual de l’exposició–, i l’autoria del text recau en la historiadora i investigadora de l’art, Glòria Bosch.

La publicació “Esquarterades” és el novè volum de la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu, iniciada pel museu el 2018. Seguint la seva línia editorial, a més de mostrar amb fotografies de gran qualitat la relació de peces exposades, també hi trobem instantànies del muntatge i de l’acte d’obertura, que va tenir lloc el 25 de novembre de 2020, coincidint amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Aquesta instal·lació es va realitzar per primer cop el 2009 al Museu d’Art Contemporani de Fortaleza i de Sobral, a Brasil; posteriorment, el 2018, es va exposar a la Rectoria Centre d’Art Contemporani de Sant Pere de Vilamajor. L’obra parteix dels feminicidis de Ciutat Juarez (Mèxic). Les dones assassinades en aquest territori tenien diferents edats i la majoria eren de zones pobres i marginals. Totes elles van ser agredides, violentades, torturades i maltractades fins la mort. Aquesta violència sistemàtica va ser molt sovint ignorada, silenciada i minimitzada. Molts d’aquests crims han quedat en la impunitat.

Esquarterades es compon de maniquins recoberts de teles vermelles que simbolitzen les dones mortes, entre els cossos s’hi col·loquen tanques de ferro que empresonen les víctimes de la violència de gènere. Per a la seva estada a la Sala d’exposicions temporals del Terracotta Museu, la instal·lació evoluciona i esdevé una obra col·lectiva gràcies a la participació de deu ceramistes que intervenen al damunt i al voltant de la peça original. El resultat és una exposició col·lectiva on la ceràmica dona una dimensió creativa diferent i ajuda a créixer i donar força al projecte de Maïs Jorba.

La instal·lació final confronta la mirada de l’espectador davant d’una realitat que commou i colpeix l’ànima, una eina que vol visualitzar i denunciar la problemàtica de la violència de gènere a través del respecte i la memòria.

El 28 de febrer, a les 12:30h, el Terracotta Museu de Ceràmica i el Grup de Dones de la Bisbal presentaran el catàleg de la mostra col·lectiva “Esquarterades”. La presentació serà a càrrec de l’autora del text del catàleg, la reconeguda historiadora i investigadora de l’art, Glòria Bosch. Per tancar l’acte hi haurà una actuació a càrrec de la cantautora Clàudia Cabero.

L’organització adoptarà totes les mesures sanitàries necessàries per complir la normativa del PROCICAT: aforament limitat amb reserva prèvia i distància de seguretat entre els assistents.