Estrena de La vida es sueño, de la companyia britànica Cheek by Jowl

Amb actors de la Compañía Nacional de Teatro Clásico

Redacció.- La prestigiosa companyia teatral britànica Cheek by Jowl, de la mà de diversos intèrprets de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, tornarà aquest cap de setmana a Girona per dirigir l’estrena a Catalunya de La vida es sueño, l’adaptació de l’obra mestra de Calderón de la Barca i principal títol del teatre espanyol del Segle d’Or. Dirigida per Declan Donellan, i adaptada per ell mateix i Nick Ormerod, es veurà el 22 i 23 d’octubre al Teatre Municipal després d’haver-se estrenat aquest passat cap de setmana a Sevilla i abans no aterri en temporada al Teatro de la Comedia de Madrid.

L’obra és una coproducció entre la Compañía Nacional de Teatro Clásico, Cheek by Jowl i LAZONA, amb un elenc d’actors espanyols provinent de la CNTC format per Ernesto Arias, Prince Ezeanyim, David Luque, Rebeca, Matellán, Manuel Moya, Alfredo Noval, Goizalde Núñez, Antonio Prieto i Irene Serrano.

Després de més de 40 anys transformant clàssics en espectacles vius que apel·len directament al públic malgrat que s’hagin escrit molts segles abans, Donellan i Ormerod imprimeixen en aquesta obra de Calderón de la Barca el seu esperit característic, prioritzant l’actor, el text i els espais. Com fan habitualment, potenciaran la relació entre l’actor i el públic, que escoltarà a Calderón responent al clàssic “Qué es la vida?” amb una rèplica universal: “Una ilusión, una sombra, una ficción; y el mayor bien es pequeño; que toda la vida es sueño, y los sueños, sueños son”. Segons Donellan, La vida es sueño “competeix amb Hamlet pel monòleg més icònic del teatre universal”.

Aquesta no és la primera vegada que Declan Donnellan trepitja Temporada Alta. La darrera vegada va ser amb Dvendatsataia Noch (Nit de reis) (TA17), i abans ja havia fet parada al festival per presentar Mesura per mesura (TA15), Les tres germanes (TA12) i Macbeth (TA09). Previ la representació de dissabte 22, s’ha previst un col·loqui pre-funció dinamitzat per Jordi Vilaró per tots aquells espectadors interessats.

La companyia Cheek by Jowl s’ha dedicat a la transformació dels clàssics en espectacles vius durant més de 40 anys. Les seves obres apel·len directament al públic, el qual sempre s’hi reconeix, malgrat haver estat escrites quatre segles enrere. Es tracta d’una companyia amb esperit internacional. Declan Donellan i Nick Ormerod han creat projectes paral·lels a Rússia i a França, amb el mateix èxit. Una xarxa artística que el 2018 va ampliar-se amb el Piccolo de Milán i ara amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

Compañía Nacional de Teatro Clásico

Creada per Adolfo Marsillach en 1986, la Compañía Nacional de Teatro Clásico és la institució de referència en la recuperació, preservació, producció i difusió del patrimoni teatral anterior al segle XX, amb especial atenció al Segle d’Or i a la prosòdia del vers clàssic. És una unitat de producció de l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) que depèn del Ministerio de Cultura y Deporte. Al llarg de la seva història, la Companyia ha dut a terme més d’un
centenar de produccions i des del 2019 Lluís Homar n’és el director.