Estrena de "L'estigma?" al cinema Truffaut

El dimarts 24 de setembre a les 22:00h es presentarà al cinema Truffaut de Girona

L’estigma? es un documental de Martí Sans que indaga i reflexiona sobre la gènesi i la pervivència a casa nostra dels prejudicis antijueus, i per fer-ho compta amb la participació de quinze experts en el tema. Aquest projecte ha suposat tres anys de treball incloent-hi un any i mig d’investigació.
El dimarts 24 de setembre a les 22:00h es presentarà al cinema Truffaut de Girona, en un acte que comptarà amb el seu director, Martí Sans, i un col·loqui posterior amb el filòsof Xavier Rubert de Ventós i l’escriptora Lolita Bosch.
El documental es va presentar al “14è Festival de Cine Jueu de Barcelona” amb gran èxit de públic i critica. Es va estrenar als Cinemes Girona de Barcelona, repetint la bona acollida. El 5 de febrer de 2013 es va presentar en el “Punta del Este Jewish Film Festival” d’Uruguai, on va guanyar el Primer Premi – vot del públic – al Millor Llarg Documental. El passat 2 de maig a les 22:35h es va emetre al canal 33 de Televisió de Catalunya dins l’espai “El documental”. Amb 38.000 espectadors, L’estigma?, es va situar a la franja alta del programa i entre els mes vistos d’aquesta temporada, amb un share de 1,2. Al setembre s’estrenarà als Estats Units formant part de la selecció oficial del “New York Sephardic Jewish Film Festival”.
El documental sorgeix de la necessitat del seu autor, Martí Sans, d’explicar-se per què durant 50 anys ho havia ignorat gairebé tot sobre una tradició que és part del nostre llegat cultural i genètic. La immersió en la petita comunitat jueva de Barcelona el va forçar a replantejar els propis prejudicis. El judaisme és un dels vectors bàsics de la nostra cultura. Un enigma històric que ha irritat sempre Occident, que sabent-se dependent d’ell, tracta de desprendre-se’n. Una contradicció viscuda amb angoixa al llarg de la història i massa vegades resolta de forma tràgica. A traves de entrevistes amb quinze experts en el tema, el documental desgrana l’historia i les mutacions de la judeofòbia, des de l’acusació cristiana de “deïcidi” fins l’aparició del modern estat d’Israel. El desconeixement i el rebuig al judaisme encara estan presents en amplis sectors de la nostra societat. L’estigma? proposa claus per poder qüestionar idees heretades durant segles d’incomprensió i intolerància que mereixen ser repensades.
El film compta amb la participació de:
Gabriel Albiac, Filòsof i escriptor
Enric Cortès, Caputxí. Doctor en Sagrades Escriptures
Joan B. Culla, Historiador i escriptor
Maria Josep Estanyol, Doctora en Filologia Semítica per la UB
Malka González, Psicòloga. Descendent de jueus conversos
Andreu Lascorz, Hebraista
Josep Ramon Magdalena, Professor de Cultura Hebrea a la UB
Josep Monseny, Psicoanalista
Josep Montserrat, Teòleg i ex capellà. Autor de “La sinagoga cristiana”
Gustavo Perednik, Escriptor. Autor de “La judeofobia”
Pilar Rahola, Escriptora i periodista
Jaume Renyer, Escriptor i jurista
Xavier Torrens, Professor de Ciència Política a la UB
Eugenio Trias, Filòsof. Autor de “Pensar la Religión”
Vicenç Villatoro, Escriptor i periodista