Estrena d'El Metge de Lampedusa, relat de la vida del metge Pietro Bartolo

L’obra s’estrena a Temporada Alta i farà temporada al Teatre Lliure de Barcelona del 20 d’octubre al 12 de novembre

Redacció.- El proper dissabte 14 d’octubre, Temporada Alta acull l’estrena d’El Metge de Lampedusa, text basat en la novel·la Llàgrimes de Sal, relat de la vida del metge Pietro Bartolo escrita per la periodista Lidia Tilotta. Anna Maria Ricart n’ha fet l’adaptació i la dramatúrgia i Miquel Gorriz ha dirigit a Xicu Masó, que es posa a la pell del metge a Lampedusa. El muntatge, coproducció del Festival, el Teatre Lliure i Punt produccions Teatrals s.l, farà temporada al teatre barceloní del 20 d’octubre al 12 de novembre.
A El Mege de Lampedusa Xicu Masó s’ha fet seva la veu i la memòria del doctor Bartolo per fer entendre al públic la urgència de la catàstrofe dels refugiats. Bartolo fa trenta anys que és metge en aquesta illa italiana situada davant la costa de Tunísia i amb la seva feina s’ha convertit en un exemple de coratge, compromís i dignitat. Des del bell mig del Mediterrani acull els refugiats desplaçats a la força i escolta les seves històries de misèria, persecució i por. La Llei del Mar obliga a salvar qualsevol persona que s’estigui ofegant, qualsevol persona i en qualsevol circumstància. Aquesta llei la coneixen bé els habitants de Lampedusa, que , encapçalats per Pietro Bartolo són els primers d’acollir-los, escoltar-los i acompanyar-los.
Xicu Masó és actor i director de teatre amb una extensa trajectòria. Es va formar al Teatre Lliure de Barcelona com a ajudant de direcció de Fabià Puigserver i Lluís Pasqual. El 1977 va fundar el Talleret de Salt, l’escola de teatre El Galliner de Girona i la productor a La Mirada. Miquel Gorriz és membre del Teatro Fronterizo i va debutar com actor l’any 1986 amb José Sanchis Sinisterra i l’obra Ñaque o de piojos y actores, i com a autor i director amb Sergi Belbel i l’espectacle Minim.mal Show. Ha treballat amb la majoria de productores del país i els seus muntatges són habituals a les sales, teatres i festivals més importants de casa nostra. L’any passat va estrenar ART, de Yasmina Reza a Temporada Alta, muntatge que posteriorment va fer temporada al Teatre Goya i ara torna al Festival. Anna Maria Ricart, responsable de l’adaptació de la novel·la i la dramatúrgia d’El metge de Lampedusa, és llicenciada Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Ciències de la Informació per la UAB. Ha realitzat diversos cursos a l’Obrador de la Sala Beckett amb Xavier Albertí, Victoria Szpunberg, Carles Batlle, David Plana, Lluís Hansen i Silvina Sabater. Enguany és una de les participants del VII Torneig de Dramatúrgia.