Estrena mundial: L’obra internacional ur Death Won’t Hurt Anybody, sobre la guerra i la humanitat, s’estrena al Festival Grec de Barcelona 2018

Es tracta d'una estrena Mundial dirigida per Enrique Vargas i Tang Shu-wing, cocomisonada pel centre West Kowloon Cultural District

Redacció.-El West Kowloon Cultural District (West Kowloon) i el Festival Grec de Barcelona han col·laborat i comissionen plegats en un encàrrec conjunt amb el Teatro de los Sentidos, dirigit pel fundador i director artístic Enrique Vargas, i la companyia de Honk Kong Tang Shu-wing Theatre Studio, dirigit per l’aclamat director de Hong Kong Tang Shu-wing. El resultat és Our Death Won’t Hurt Anybody, un espectacle que suposa la primera vegada, que, en els seus 30 anys d’història, el Teatro de los Sentidos col·labora amb una altra companyia per crear una obra nova.
Our Death Won’t Hurt Anybody, basat lliurement en L’art de la guerra, de Sunzi, aborda els conflictes interns als quals ens enfrontem, les tensions en les relacions personals i les actuals crisis mundials de guerres entre ciutats i nacions provocades per la por, la desconfiança i la desinformació. L’obra s’inspira en el clàssic xinès L’art de la guerra, de Sunzi, un tractat antic sobre tàctiques militars que va ser escrit el segle V aC, quan diversos estats del que ara és la Xina estaven constantment en conflicte.
Tang Shu-wing, de Hong Kong, i Arianna Marano, del Teatro de los Sentidos i companya artista d’Enrique Vargas, dirigeixen Our Death Won’t Hurt Anybody. Vargas, format en dramatúrgia i en antropologia, va donar consells artístics fonamentals per a aquesta obra.
Després de l’estrena a Barcelona, la producció tornarà a Hong Kong el 2019, a les noves instal·lacions d’espectacles contemporanis del West Kowloon, anomenades Freespace.
Low Kee Hong, responsable de Teatre i Arts Escèniques del West Kowloon, destaca el paper d’aquest districte cultural i innovador: «West Kowloon s’enorgulleix de col·laborar en aquesta obra transcendental amb el Festival Grec de Barcelona. Ens sentim honrats de comptar amb la confiança d’Enrique Vargas i de Tang Shu-wing per fer aquest viatge per explorar i millorar la seva pràctica artística amb nosaltres. No es tracta d’una col·laboració intercultural més; es tracta d’un exemple de compromís del West Kowloon amb el procés artístic i la creació. En el fons d’aquesta coproducció tenim la responsabilitat de donar suport a les obres que són urgents, rellevants i d’acord amb la nostra època».
Our Death Won’t Hurt Anybody va sorgir el 2015 durant una trobada entre Enrique Vargas i Tang Shu-wing a l’International Workshop Festival of Theatre de West Kowloon. Ambdós artistes comparteixen un interès profund per la filosofia de Sunzi a L’art de la guerra.
Enrique Vargas, fundador i director artístic del Teatro de los Sentidos, opina sobre la col·laboració que «aquesta creació és un moment emocional per mi. Marca les possibilitats i l’impacte del teatre sensorial del qual vaig ser pioner fa molts anys. Conèixer en Shu-wing va ser com trobar un germà filosòfic a l’altra banda del món. Tot i que la nostra experiència pot haver començat amb mares diferents, vam trobar un terreny comú per fer junts aquest salt de fe i explorar el silenci, que diu molt de com nosaltres, com a éssers humans, responem i processem els conflictes. Aquesta col·laboració és un recordatori reconfortant que ens indica que, un cop deslliurats de les nostres diferències culturals, polítiques i socials, som molt semblants. Tot això és encara molt més fonamental si tenim en compte tot el que passa al nostre voltant avui dia».

Our Death Won’t Hurt Anybody, basat lliurement en L’art de la guerra, de
Sunzi, forma part de l’itinerari ‘Viatgers de la ruta de la seda’ del Festival Grec de Barcelona 2018, en què es representen obres que reimaginen diàlegs entre civilitzacions orientals i occidentals que es troben al llarg d’una de les rutes comercials i culturals més antigues de la nostra història mundial.
Aquest acte de reimaginar explota les idees estètiques i culturals comunes sobre què és asiàtic o europeu. L’obra també redefineix la col·laboració artística entre dues companyies diferents amb llenguatges escènics molt diferents. Més que una negociació educada de formes i estils, la companyia mixta d’Our Death Won’t Hurt Anybody s’ha encarregat de desconstruir, desfer i desaprendre el seu ADN artístic per arribar a una expressió i experiència que és més que la suma de les parts.
Tang Shu-wing, director i dramaturg d’Our Death Won’t Hurt Anybody, ha expressat que «la trobada amb el llenguatge sensorial de l’Enrique em va ajudar a transcendir la col·laboració habitual i l’exploració d’allò que podria ser possible en la representació teatral. En aquesta investigació sobre la condició humana, particularment, estic agraït de tenir al meu costat l’Enrique Vargas, l’Arianna Marano i la companyia multicultural d’artistes col·laboradors de Hong Kong i d’Europa. A mesura que creem l’experiència Our Death Won’t Hurt Anybody, sentim que és important donar aquest moment al públic perquè vagin més enllà de si mateixos i perquè sigui una part important de l’obra. La producció desdibuixa els llenguatges de l’actuació, la improvisació, la dansa, la música, l’obra, les projeccions audiovisuals i la interacció amb el públic per crear un entorn complet que confronta la realitat que les guerres i conflictes exigeixen que adaptis, i que fan que canviïs i qüestionis els teus valors i la moralitat que toquen tant la psique com el cos. És una peça duradora perquè crec que la naturalesa del procés creatiu justifica aquesta elecció».