Eufònic 2022, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre

Més de 50 activitats musicals i artístiques, programades en 20 espais de 6 poblacions del Delta

Redacció.- Eufònic 2022, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre celebrarà la seva 11a edició del 25 al 28 d’agost en diferents espais del Delta de l’Ebre: la Ràpita, epicentre del festival, comptarà amb el gruix de la programació; Amposta, segona casa del festival, amb el Centre d’Art Lo Pati; i Tortosa, que acollirà Eufònic Pro els dies 26 i 27 d’agost. Miravet, Ulldecona i Roquetes completen la llista de localitats.

El festival, marcat per la singularitat del paisatge de la zona, programarà concerts, espectacles audiovisuals, instal·lacions artístiques, accions sonores, performances, intervencions en el paisatge i activitats formatives, tant en espais interiors com a l’aire lliure, en espais museístics o espais patrimonials habilitats de forma temporal per a l’ocasió.

Tal com vol transmetre la imatge gràfica d’aquest any, Eufònic continua apostant per l’encreuament entre la tradició i la contemporaneïtat, amb espectacles que revisiten el fet, qüestionen els relats dominants i reinterpreten el passat, des de la música i les accions artístiques. Un seguit de noms que, més que mai, aporten la seva visió en clau contemporània i capten la pulsió del moment.

Al llarg de les 10 edicions, Eufònic ha comptat amb més de 400 artistes, s’hi han presentat 224 actuacions audiovisuals i musicals, 62 instal·lacions artístiques, 32 accions sonores i visuals, 34 tallers i 67 ponents en les activitats formatives i professionals, en més de 35 espais i 10 poblacions del territori.

L’electrònica torna a Eufònic 2022 amb el productor anglès Throwing Snow que presentarà en directe el seu últim àlbum, “Dragons”. La jove productora CLARAGUILAR portarà un show audiovisual amb ballarines i un espectacular disseny de llums a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita, una de les creacions recents més lloades d’aquest any, que transita entre l’ambient, el techno i el moviment en una peça on resultarà difícil quedar-se a la butaca.

Eufònic recupera el caràcter festiu prepandèmia amb la reincorporació de l’escenari del Pavelló Firal de La Ràpita, dues nits amb concerts i DJ sets enfocats a l’electrònica i la música de ball. El divendres nit tancarà la DJ veneçolana resident a Barcelona Verushka Sirit amb un techno fosc i d’alt voltatge, mentre que el dissabte ho farà la DJ angloíndia Suchi, membre del col·lectiu londinenc Daytimers, que combina garage, grime i bass music amb electro i música disco de tonalitats índies. El DJ barceloní Raul Naro serà l’encarregat de rebre les diferents artistes al llarg de les dues nits, oficiant de mestre de cerimònies de les nits d’Eufònic.

L’electrònica més delicada arribarà a l’Església Nova de la Ràpita de la mà del compositor escocès Ben Chatwin, que visita per primer cop el país, on desplegarà el seu arsenal de sintetitzadors modulars que disparen ritmes brutalistes amb ressonàncies emocionals.  Després d’haver de cancel·lar la seva actuació l’any passat, Penelope Trappes, artista australiana establerta a Brighton i que també actuarà per primera vegada al nostre país i també ho farà a l’Església Nova, presentarà la personalíssima i suggerent trilogia “Penelope Three”, en format duo i acompanyada de violoncel, un dels instruments amb què treballa més sovint. El mateix escenari acollirà Adelaida, amb looper i portàtil, que
farà viatjar al públic per espais d’introspecció gràcies a les capes infinites de veus mesclades amb tocs d’electrònica.

La inauguració d’Eufònic 2022 anirà a càrrec dels bessons escocesos Kinbrae. La seva electrònica paisatgista i delicada, creada amb instruments de metall, guitarra acústica i percussió, inundarà l’Església de la Ràpita -Missa del poble- de sons clàssics i experimentals.

A més, a l’imponent Castell de Miravet, que domina el curs de l’Ebre, hi ressonarà el directe de l’artista americana d’electrònica experimental Ulla Straus, que presentarà el seu aclamat àlbum “Limitless Frame” (Motion Ward, 2021), un treball ambiental i meditatiu; l’artista taiwanesa d’electrònica experimental Sabiwa, resident a Berlín i membre del col·lectiu Chinabot, farà vibrar el Mercat Vell a partir de gravacions de camp de fonts naturals que
dialoguen amb fonts sintètiques, textures complexes, patrons abstractes i la seva pròpia veu processada.

A més, Eufònic 2022 comptarà amb talents locals de l’electrònica com el tortosí Infant Blai, exmembre de VLIVM i que acaba d’editar amb el segell Crystal Mine, que presentarà el seu projecte d’ambient experimental oníric i esbudellat al mateix temps, i Soul Twin, projecte d’electrònica de dos artistes d’Amposta, Blanca Rodríguez i Sergi Idiarte, artífexs també del segell Mind Product, estrenant peça audiovisual amb Mute8.