Europes, primera trobada a Barcelona per a la celebració i la reflexió al voltant de la cultura europea contemporània

250 activitats de múltiples disciplines artístiques

Ahir es va posar en marxa Europes, el nou festival creat per La Fábrica que neix amb l’objectiu de mostrar les noves tendències culturals i artístiques a Europa i que, fins al 14 de novembre, contribuirà a convertir Barcelona en epicentre de la creació europea contemporània.

Europres presenta un gran nombre de continguts en diverses disciplines, com ara les arts plàstiques i visuals, les arts escèniques, la música, el cinema, la literatura, l’arquitectura, la gastronomia i el disseny. El festival presenta un programa transversal que mostra la complexitat del teixit cultural europeu d’avui en dia, i que dinamitzarà l’agenda cultural de Barcelona amb més de 250 activitats entre projeccions, actuacions, conferències, trobades, exhibicions i congressos. Es tracta d’un nou festival de ciutat que, d’ara en endavant, convertirà Barcelona durant tres setmanes en una porta oberta a Europa. Per arribar a tots els públics compta amb la col·laboració dels principals equipaments culturals de la ciutat: del TNC al MACBA, del Gran Teatre del Liceu a la Sala Beckett, del Museu Picasso al Mercat de les Flors, de L’Auditori al CaixaFòrum, entre d’altres. A més, se sumen al festival més de 30 centres cívics i 36 biblioteques públiques de la ciutat, més de 60 galeries d’art, i un bon nombre de llibreries, escoles d’art, universitats i restaurants, entre més de 200 espais.

Gràcies al consens, el festival posa en conjunció els diferents sistemes culturals de la ciutat, tant en l’esfera pública com en la privada. Europres es presenta així com un catalitzador de talent capaç d’interconnectar i reforçar xarxes de treball, tant en l’àmbit local com en l’entorn europeu. Aquest fet fonamental li permetrà presentar a Barcelona una àmplia oferta de programació que servirà, entre altres coses, per prendre el pols a les noves tendències creatives del continent.

Entre els centenars d’activitats que tindran lloc en el marc d’Europes, els dies 10, 11 i 12 de novembre, el festival presenta un simposi sense precedents en què es reuniran els principals centres de producció del continent. El I Congrés Europes de Centres i Plataformes de Producció serà una trobada de tres dies que té com a objectiu posar en comú les distintes línies d’acció en els principals centres de creació d’Europa, traçar noves propostes futures i crear una xarxa d’intercanvi i comunicació entre els centres per poder col·laborar en projectes a curt i mig termini. Per això, Europes convida a Barcelona 20 responsables de 20 dels centres més importants del continent, procedents de 12 països: Alessio Antoniolli, director de Gasworks (Regne Unit), Gerfried Stocker, director i comissari d’Ars Electronica (Àustria), Ludger Orlok, director de Tanzfabrik (Alemanya), Stine Hebert, nova directora de Baltic Art Center (Suècia), Chus Martínez, conservadora en cap del Macba (Barcelona) o Pablo Berástegui, coordinador de Matadero (Madrid), són només alguns dels participants.

Les activitats d’Europes s’estructuraran en tres grans blocs: Programa Oficial, que és on es troba el gruix d’activitats principals del festival, majoritàriament associades a diversos dels espais culturals de referència de Barcelona; el Programa OFF, conformat per un generós programa d’activitats paral·leles que enriqueixen la programació oficial; i Welcome Europes, el programa creat per Europes amb els centres de formació de Barcelona que inclou múltiples activitats d’intercanvi, un programa pilot de bedsharing i un campus de creació conjunt.

Etiquetes:
,