'Eva' i 'Mientras duermes' triomfen als premis Gaudí

Es van endur sis i cinc estatuetes respectivament

El teatre Arteria Paral·lel de Barcelona va ser escenari ahir a la nit de l’acte de lliurament dels premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català. La pel·lícula ‘Mientras duermes’ de Jaume Balagueró va ser la gran la vencedora de la nit, en emportar-se sis de les quinze estatuetes a què estava nominada. D’altra banda, el segon film més valorat va ser ‘Eva’, de Kike Maíllo, que ha aconseguit cinc dels setze premis als quals optava. Així, aquestes dues cintes van acaparar els guardons més importants de la gala.

A ‘Mientras duermes’ li van correspondre els guardons a la millor direcció -Jaume Balagueró- i el de la millor pel·lícula en llengua no catalana. A més, el protagonista del film, Luis Tosar, va ser designat com el millor actor protagonista. ‘Mientras duermes’ també es va endur els premis al millor guió -Alberto Marini-, millor muntatge -Guillermo de la Cal- i millor so -Jordi Rossinyol, Oriol Tarragó i David Calleja-.

La segona triomfadora de la nit va ser ‘Eva’, que es va emportar els premis a la millor pel·lícula, millor fotografia -Arnau Valls-, millor actor secundari -Lluís Homar-, millor direcció artística -Laia Colet- i millors efectes especials -Arturo Balseiro, Lluís Castell i Javi García-.

Darrere de les grans triomfadores es van situar ‘Bruc’, de Daniel Benmayor, amb dotze nominacions, i que finalment es va emportar tres premis de caràcter tècnic: millor direcció de producció, millor vestuari i millor maquillatge i perruqueria. ‘Chico & Rita’, de Fernando Trueba, Javier Mariscal i Ton Errando, candidata a l’Oscar en la categoria d’animació, va emportar-se anit dos Gaudis: el de millor pel·lícula d’animació i el de millor música original, firmada per Bebo Valdés. Verónica Echegui va guanyar el premi Gaudí a la millor protagonista pel paper a ‘Katmandú, un mirall al cel’, l’última pel·lícula d’Icíar Bollaín.

La producció de Televisió de Catalunya i Minoria Absoluta ’14 d’abril. Macià contra Companys’, dirgida per Manuel Huerga, va merèixer el Gaudí a millor pel·lícula per a televisió. Va deixar enrere ‘Barcelona ciutat neutral”, de Sònia Sánchez; ‘Clara Campoamor, la mujer olvidada’, de Laura Mañá, i ‘Ermessenda’, de Lluís Maria Güell.

Finalment, el premi a la Millor Pel·lícula Europea va ser per a ‘El discurs del rei’, de Tom Hooper. El guardó al millor curtmetratge va anar a parar a ‘Ahora no puedo’, de Roser Aguilar. El productor i director Pere Portabella va recollir el Gaudí d’honor per la seva trajectòria.

Etiquetes: