Exposició "100 anys de ressorgiment" al MUME

L'exposició té el propòsit de conmemorar el centenari de la publicació i homenatjar el seu principal artífex, Hipòlit Nadal i Mallol, fill del Port de la Selva, que el 1912 va emigrar a l'Argentina per evitar ser cridat al servei militar.

Redacció.-En el centenari de la creació de la revista Ressorgiment a Buenos Aires el 1916, el Museu Memorial de l’Exili acull l’exposició “100 anys de ressorgiment”. La revista va aparèixer de forma mensual i ininterrumpida de 1916 a 1972 amb un total de 677 números i va ser una plataforma primordial de suport a la cultura i política catalanes durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera, la Guerra Civil, el Franquisme i l’exili.

 

 

 

EXPOSICIÓ

 

L’agost de 1916 apareixia a Buenos Aires la revista Ressorgiment; fundada per quatre emigrants i companys: Manuel Cairol, Francesc Colomer, Luis Arias i Hipòlit Nadal i Mallol en el marc del Casal Català de Buenos Aires. Hipòlit Nadal aviat es va quedar com a únic director i va exercir la seva responsabilitat al capdavant de la publicació amb gran rigor.

Amb motiu del centenari de Ressorgiment, el Port de la Selva i l’Alt Empordà han volgut retre homenatge una vegada més a Hipòlit Nadal i Mallol, artífex de la publicació. Aquest homenatge s’inicia amb la difusió de l’obra de Nadal i amb la commemoració dels 100 anys de Ressorgiment, mitjançant una exposició.

Ressorgiment va aparèixer mensualment des del 1916 fins Al 1972, sense interrupcions i íntegrament en català. En la mostra, 100 anys de Ressorgiment, s’ofereix un recorregut pels continguts de la revista, s’incideix en els motius de la rellevància del mitjà per a la cultura catalana i, especialment, per aquells catalans que vivien a l’exterior a causa de l’emigració i, sobretot, arran de l’exili després de la fi de la Guerra Civil. Així mateix, l’exposició se centra en la figura del seu director, Hipòlit Nadal i Mallol, fill del Port de la Selva.

L’exposició conté una explicació detallada sobre què va ser la revista Ressorgiment, com va aparèixer, quin era el seu ideari polític, explícitament marcat pel catalanisme i el republicanisme i, sempre, posicionat en contra dels règims feixistes que, en el context dels anys 30 van esdevenir hegemònics fins que foren derrotats a la Segona Guerra Mundial, amb algunes excepcions com fou el cas de la dictadura franquista. Ressorgiment també es va caracteritzar per no adoptar cap adhesió per un partit polític determinat. La seva línia editorial va acceptar i analitzar la situació nacional catalana des de la pluralitat d’opinions. Alhora, en la mostra també es planteja un recorregut per la implicació de Ressorgiment en el camp cultural. La publicació, durant dècades, va rebre i difondre notícies dels diferents àmbits de la cultura, especialment els relacionats amb les arts i la literatura catalana. Preservar la riquesa de la llengua catalana era un dels objectius de la publicació, perquè es considerava la llengua com un element vertebrador de la identitat catalana.

Així mateix, es destaquen els aspectes formals i el rigor en la composició de la revista. En aquest sentit, s’esmenta la manera com es confegien les portades de Ressorgiment. Cada any s’encarregava el disseny de la portada a un il·lustrador de renom relacionat amb la comunitat catalana. A l’exposició, el visitant pot veure algunes d’aquestes portades.

A una escala més personal, a l’exposició també es podem veure algunes de les cartes que rebia Hipòlit Nadal de part d’alguns dels seus amics. En aquest cas, s’exposent tres cartes del seu company, Antoni Costa, en què que li explica, de primera mà, els primers assassinats que van tenir lloc al Port de la Selva durant la Guerra Civil, els bombardeigs per part de l’aviació feixista que va patir la vila, així com el drama de l’exili.

L’exposició 100 anys de Ressorgiment, ha estat produïda per l’Ajuntament del Port de la Selva i es podrà veure Al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, a partir del dissabte 17 de desembre fins al 29 de gener.

MÉS INFORMACIÓ de les activitats a: www.museuexili.cat, info@museuexili.cat

Tel 972 55 65 33