Exposició al voltant dels 25 anys de defensa del territori, No a la MAT Selva

’Exposició es podrà veure a la sala gran de la Casa de la Paraula, situada al carrer Prat, 16 de Santa Coloma de Farners, fins el 18 de novembre

Redacció.- Del que els ulls no veuen, el cor no se’n dol, diu la dita. Cert. Els que hi entenen diuen que allò que no es coneix no existeix i ben mirat no deixa de ser veritat. Possiblement, aquesta és la causa principal per la qual s’ha creat i muntat una exposició amb motiu dels vint-i-cinc
anys d’oposició a la instal·lació d’una línia de molt alta tensió (MAT) que havia de travessar la comarca (i la vida, l’activitat, les persones i els llocs) de La Selva. Vint-i-cinc anys de lluita, de feina, de neguit, d’amenaça, de mobilitzacions, de viatges, de trobades, d’anècdotes, de
pors. Vint-i-cinc anys de complicitat amb les persones, de col·laboració amb les institucions, de compromís amb el territori. Vint-i-cinc anys de NO MAT Selva —tot i que el moviment no va néixer amb aquest nom—. Vint-i-cinc anys que no es poden oblidar pel que han significat i, sens dubte, pel que significaran. Vint-i-cinc anys que cal conèixer.

L’exposició que amplia el documental de la lluita de la MAT a la Selva

Ara fa un any la plataforma NO MAT va decidir que volia donar a conèixer la feina feta al llarg de tot aquest temps. Potser animada per la progressió dels fets: de l’amenaça viscuda durant molts anys s’estava a la porta d’un preacord amb el Govern de la Generalitat i els diferents proveïdors de serveis (REE, Endesa) arran de la decisió de què les necessitats energètiques que havia de cobrir la línia de molt alta tensió se solucionarien adoptant fórmules diferents de la MAT i que, en molts casos, estaven inclosos en les alternatives al projecte inicial presentades per la plataforma al llarg d’aquest temps. D’aquí en va néixer la idea d’un documental que serviria per a explicar i també per a deixar constància de tota la feina feta. Un documental que es va presentar públicament el dia 5 de maig d’enguany en el context del Mercat de les Herbes de la Ratafia, però que tothom era conscient que caldria completar: quaranta minuts són molts, però no els suficients per explicar 25 anys, ni per fer repàs a tota la feina, a tota la repercussió d’aquesta feina i a tota la gent que l’ha fet possible. Calia un complement i aquest es va decidir que seria en forma d’exposició amb molts materials que hem anat recopilant al llarg dels anys.

El NO a la bandera però treballant pas a pas, sense parar, i en positiu

NO MAT Selva podríem dir que és una plataforma que ha volgut treballar de forma diferent al que és més comú en els moviments d’oposició. Curiosament, un moviment que té el NO com a bandera i marca, ha treballat al llarg de tots aquests anys en positiu. Què vol dir això? Senzillament que ha caracteritzat la lluita en una actitud clarament propositiva, seriosa, constant i transversal, o el que és el mateix: aportant alternatives a la proposta oficial amb la finalitat d’evitar la destrossa que hauria suposat la instal·lació de la línia de molt alta tensió; procurant que les alternatives sempre estiguessin documentades i suportades per l’opinió i el coneixement d’experts en la matèria; evitant treballar a partir d’embats vistosos, però poc eficaços i anant a un model de feina constant i sense aturador, talment com les formigues, a fi d’anar-se carregant de raó i d’anar desmuntant arguments contraris; i finalment treballar també per anar sumant opinions, esforços i aliances que donessin resposta a una inquietud general que des d’un principi va quedar clar que anava més enllà dels municipis i de la comarca.

Una exposició que aporta consciència i coneixement

Per explicar això de forma clara i entenedora cal espai, temps i material. I està clar que el format audiovisual és molt explícit i fins i tot molt suggestiu, però té limitacions físiques que aconsellen complementar-lo.

A banda, una exposició permet quelcom que qualsevol altre format no permet: encabir-hi totes les persones que han fet possible el moviment i la feina al llarg d’aquests anys, incloure-hi imatges que per qüestions de temps no s’han pogut incloure en el documental, aportar i mostrar materials reals que han ajudat a desenvolupar l’oposició: des de samarretes, fins a fulletons; des de la cronologia sencera fins a les notícies publicades; des d’una urna (imprescindible) fins a l’herbari de la ratafia Corriols. L’exposició és la necessitat de completar la informació per, una vegada més, prendre consciència i donar a conèixer.

Tota mena de suports per explicar gràficament què ha passat en vint-cinc anys

L’exposició recull tot un seguit de materials i informacions que ens permetran fer-nos una idea molt completa de la tasca que NO MAT Selva ha dut a terme al llarg d’aquests anys. A més, la Plataforma, compartirà tota aquesta informació i més en un fons consultable en línia amb més de 12.000 fotografies, 239 vídeos històrics i 400 reculls de premsa, per a tothom que hi estigui interessat.

Etiquetes: