Exposició “Construccions Identitàries. Work in progress” sobre la diversitat del col·lectiu trans

La mostra es podrà veure fins al 30 de setembre a la Biblioteca Carles Rahola

Redacció.- La mostra de la fotògrafa Mar C. Llop, que es podrà visitar fins al 30 de setembre, recull l’experiència de moltes persones que, com la mateixa autora, decideixen emprendre el camí cap a la vivència trans*. l’Ajuntament de Girona ha treballat per portar aquesta mostra a la ciutat amb l’objectiu de contribuir en la supressió d’estereotips que afecten la imatge de les persones d’aquest col·lectiu.

El projecte captura els processos corporals que experimenta la gent transgènere, mostra persones i famílies implicades, i també el secret que moltes vegades acompanya el cross-dressing o transvestisme. Es tracta d’un treball que, des de dins de la comunitat trans*, amb respecte i creativitat, recull instantànies de cossos, però també textos sobre els pensaments i els sentiments de més d’una setantena de persones. Camins per a tots els gustos, cap recepta única per a ningú, però, això sí, molts referents positius.

En la mateixa línia, el Centre Cultural La Mercè acollirà el dimecres 13 d’octubre la projecció del documental EnFemme, de la directora Alba Barbé, sobre el transvestisme. El film, que proposa una nova visió de les fronteres del gènere, es projectarà a les 19 h i tot seguit es durà a terme una tertúlia amb les protagonistes. Les places són limitades i per assistir-hi cal inscriure’s enviant un correu a ciutatiigualtat@ajgirona.cat.

EnFemme tracta un tema fins ara desconegut en el cinema documental: la pràctica travesti. És la història de moltes històries que revelen l’experiència dinàmica de les identitats, així com les ambivalències i la complexa situació que pot viure o percebre la persona amb relació a la identitat de gènere o a l’expressió de gènere. En aquest documental, l’autora vol fer un reconeixement al col·lectiu trans* i sensibilitzar entorn les violències de gènere, l’homofòbia i la transfòbia per tal de contribuir al ple reconeixement de drets de totes les persones.

D’altra banda, l’Ajuntament de Girona està elaborant material educatiu sobre l’exposició “Dona la volta a les llegendes” per fer arribar als centres escolars de la ciutat perquè puguin treballar amb l’alumnat la coeducació, la diversitat de gènere i els diferents tipus de violència contra la infància i l’adolescència LGTBI. Cada personatge de les llegendes de Girona convidarà als nens i nenes i joves a desmuntar estereotips de gènere, identificar violències masclistes i aprendre a relacionar-nos des del bon tracte. La mostra ja ha voltat per diferents equipaments de la ciutat de Girona.

Aquestes accions s’emmarquen dins el Pla municipal d’igualtat de tracte i no discriminació de les persones LGTBI 2021 i dins el Pla Municipal d’Igualtat de l’Ajuntament de Girona. El consistori té entre els seus objectius promoure en l’àmbit local la supressió d’estereotips que afecten la imatge de les persones d’aquest col·lectiu, així com el desenvolupament d’iniciatives que s’orientin a la igualtat de tracte i no discriminació. Amb aquesta finalitat s’organitzen durant l’any diferents accions divulgatives i formatives a la ciutadania.