Exposició de l'artista Ietu Xifra a la Galeria Dual de Girona

L'exposició es podrà veure del 18 de desembre al 6 de febrer del 2021

Redacció.- Ietu Xifra era una artista completa. Després de la seva mort l’any passat, la Galeria Dual en fa una retrospectiva amb les seves obres “de colors vermellosos, grocs, verdosos i blavosos; uns cromatismes que Ietu Xifra i Pagès (Girona 1966-2019) va aplicar amb gestos ràpids i pinzellades contundents a les darreres teles en què va projectar emocions intenses, explosives. Es tracta de teles en bastidors de gran format agermanades en díptics. Aquests colors no havien estat freqüents en l’obra pictòrica d’aquesta artista. Llicenciada a la Facultat de Belles Arts de Barcelona el 1992, s’endinsà simultàniament en les tècniques de gravat artístic a l’Escola Eina (1989-1992)”, com diu Ignasi Esteve.
Va exposar en una mostra col·lectiva a la Galeria Ambiance de Lucerna (1997) i dues exposicions individuals a la Galeria Kleinkammer de Basilea, el 1997, i a la mateixa Galeria Ambiance el 1998. També́ a la Facultat de Belles Arts de Barcelona (1992) i a la Fondazione Ratti de Como, Itàlia (1989); i recentment va fer una exposició́ de dibuix i la pintura a l’Espai Ocells Perduts de Girona el 2012, entre d’altres.
L’exposició es podrà veure del 18 de desembre al 6 de febrer del 2021 a la Galeria Dual de Girona. La inauguració que tindrà lloc el 18 de desembre de les 17 h a les 20 h, serà presencial amb límit d’aforament i es podrà seguir en directe per via live @ietuxifra_1966_2019 a les 19 h.
Els beneficis de la venda de les obres es destinaran al centre de recerca IDIBGI, Institut d’Investigació Biomèdica de Girona. Els guanys serviran per finançar el projecte de recerca , Projectes i intervencions per a la Prevenció de la conducta suïcida del grup de recerca dirigit pel Dr. Jordi Cid i Colom, coordinador de programes de Salut Mental de l’IAS.
 
Entrevista a Dolors Gras / Galeria DUAL
L’obra de Ietu Xifra es contundent en les formes i en l’expressió de sentiments, quines creus que són les influències i corrents artístiques que podem veure en les seves obres’
La formació acadèmica i universitària de la Ietu l’empeny a abandonar completament la figuració per entrar de ple en altres corrents artístiques d’avantguarda. Sé que va navegar per la figuració perquè he vist quadres de retrats que va fer per encàrrec. Crec que la corrent artística que millor defineix la Ietu és l’expressionisme abstracte.
A la seva obra hi podem veure la utilització de tècniques diferents, amb grafit, pintura, tinta; quin és el motiu d’aquesta investigació constant que es manifesta en les seves obres’
Utilitza l’expressió espontània. I centra la importància al procés o acte de pintar per sobre del contingut. El pintar com quelcom automàtic, fent referència a l’impuls psíquic i a l’inconscient (característica aquesta que prenen del surrealisme).
Pintar un quadre no és tant un procés dirigit per la raó, com un acte espontani, una acció corporal dinàmica. D’aquesta manera s’eliminen els límits tradicionals entre el pintor i la pintura, lligant l’acció de pintar a la biografia de l’artista.
Violents o energètics traços de colors en grans formats traspuen com a trets distintius l’angoixa i el conflicte de l’artista.
L’obra de l’artista es manifesta amb diferents corrents’
Si, ho podem veure com utilitza en la seva obra l’expressionisme abstracte que és el cromatisme limitat: blanc i negre per un cantó, o colors primaris per l’altre.
També el dripping, o deixar caure la pintura sobre el llenç, amb un gest de tot el cos, que ens remet a Jackson Pollock (1912 – 1956), és una tècnica d’aquest corrent que també trobem en una gran part de l’obra de la Ietu. L’informalisme també hi és així com la «pintura matèrica», també coneguda com «art brut», que es caracteritza per la mixtificació tècnica i materials heterogenis, sovint de rebuig o reciclatge, barrejats amb els propis de l’art buscant un nou llenguatge d’expressió artística. El collage és enriquit amb esgarrapades sobre el llenç, petjades, cordes, sorra, pols de marbre, cartrons, objectes varis, …
De totes maneres, és només una petita part de la seva producció que em remet a aquest tipus d’art i que possiblement la nostra artista hauria pres intencionadament per treballar aspectes de sí mateixa.
Fruit tot això de la formació que dona l’artteràpia, que em consta va realitzar.