
24 set. 2023 Exposició “IA: Intel·ligència artificial” al CCCB
L'exposició s'estrenarà el 18 d'octubre i es podrà visitar fins al 17 de març
Redacció.- “IA: Intel·ligència artificia” és una exposició coproduïda pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), a partir d’una exposició original comissariada i organitzada pel Barbican Centre de Londres (2019). La mostra al CCCB està comissariada per Lluís Nacenta, investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència, i compta amb l’assessoria científica de Jordi Torres, investigador del BSC.
Mai abans una tecnologia havia crescut tan ràpidament i s’havia introduït de manera tan directa en les nostres vides com ho està fent la intel·ligència artificial. L’exposició que el CCCB li dedica, del 18 d’octubre de 2023 al 17 de març de 2024, explora la història, el funcionament, les possibilitats creatives i els reptes ètics i legislatius d’aquesta revolucionària tecnologia.
En el context actual de conversa pública intensa i de dependència col·lectiva de la IA, l’exposició ens aproxima de manera entenedora a la intel·ligència artificial i al debat sobre el seu desenvolupament i implementació durant els propers anys.
Els temes principals que s’hi aborden són el paper de la IA en la vida quotidiana, les enormes oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, el paper de la supercomputació com a principal impulsor, la situació legislativa actual, els riscos de desinformació que en planteja l’ús generalitzat, els biaixos racials i de gènere que pot generar i el paper que té la IA en la creativitat artística i humana.
Totes aquestes qüestions s’exploren a través d’un recorregut que inclou obres de referència, un timeline amb les fites clau del desenvolupament d’aquesta tecnologia, testimonis d’experts i més d’una vintena d’instal·lacions (de les quals 5 han estat creades expressament per a l’exposició) que ens permetran, entre d’altres, olorar flors ja extingides o posar veu a una composició musical creada amb IA. Hi participa una extensa xarxa d’artistes pioners i emergents com ara Universal Everything, Robert del Naja (Massive Attack), Anna Ridler, Memo Akten, Mario Klingemann, Justine Emard, Steve Goodman (Kode 9), Eduard Escoffet o Maria Arnal, a més de centres de recerca i innovació punters nacionals i internacionals com el BSC, el Music Technology Group de la UPF, el CVC o el MIT.