la mirada captiva

Exposició “La mirada captiva” al KBr – Barcelona Photo Center

L'exposició presenta 104 imatges de la col·lecció de daguerrotips del CRDI

Redacció.- “La mirada captiva” és una exposició d’una col·lecció de daguerrotips del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) – Girona, que es pot visitar al KBr – Barcelona Photo Center, fins el 23 de maig, comissariada per Joan Boadas i David Iglésias

Des de la seva aparició el 1839, el daguerrotip va exercir una profunda fascinació per la forma en què aquestes petites plaques platejades semblaven atrapar, captivar, l’enigma de la identitat humana. Objecte de demanda per àmplies capes de la població en tots els països, sobretot en els entorns urbans, es convertiria en un element essencial per fer de la fotografia, ja des del seu origen, un fenomen massiu i proper.

La mirada captiva presenta 104 imatges de la col·lecció de daguerrotips del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CDRI) de l’Ajuntament de Girona, una de les més notables per la rellevància i varietat de les seves peces. L’exposició representa, a més a més, el fet de posar en marxa la línia expositiva que, dins de la programació del KBr, es dedicarà de manera regular a promoure el coneixement i la difusió de col·leccions fotogràfiques d’institucions catalanes.

La mostra del Barcelona Photo Center es completa amb una selecció de l’instrumental utilitzat en la daguerrotípia, procedent del Museu del Cinema de Girona, que ajuda a comprendre la cultura visual de l’època.

Fotografia i memòria personal
Malgrat que ja estem molt familiaritzats amb la fotografia, sempre se’ns remou alguna cosa quan observem retrats o escenes de grups del passat: reviuen el que va ser, portant fins al present el record dels qui ja no hi són, però aquesta mateixa capacitat fa rotundament palpable l’incontenible pas del temps. Quan amb prou feines la fotografia donava els seus primers passos, el daguerrotip va posar de manifest aquesta dimensió emocional de la nova tècnica (va ser conegut com a “mirall de la memòria”), cosa que en va fer un element essencial de la vida contemporània.

Els orígens d’un objecte quotidià
Descobrir precisament la forma en què la fotografia es va convertir en l’objecte quotidià —i pràcticament insubstituïble— que és avui dia, és un dels atractius d’aquesta exposició. L’extensió i la varietat de les seves peces fa que la col·lecció del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona sigui un conjunt perfecte per percebre les maneres i formes (marcs, estotjos, etc.) a través de les quals la fotografia es va introduir a les nostres cases, a la nostra vida. Una selecció de l’instrumental utilitzat en la daguerrotípia, procedent del Museu del Cinema de Girona, ens permet completar una aproximació atractiva a la cultura visual de l’època.