Exposició Per molts anys, malparits! per commemorar 30 anys de Ben endins de Sopa de Cabra

És el disc més venut de la història del rock en català

Redacció.- S’ha inaugurat l’exposició Per molts anys, malparits!, que commemora els 30 anys del doble disc Ben endins de Sopa de Cabra. Ben endins és el disc més venut de la història del rock en català, i ha arribat en l’actualitat a la xifra de més de 130.000 còpies venudes.
A la inauguració hi van assitir els quatre membres de Sopa de Cabra –Gerard Quintana, Josep Thió, Francesc ‘Cuco’ Lisícic, i Pep Bosch–, i hi van intervindre Lluís Freixas , director de la Casa de Cultura de Girona; Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Lluís Gendrau, el director editorial del Grup Enderrock; Salvador Escribà, director de la discogràfica Salseta Discos; Francesc Fàbregas, fotògraf i director del programa Sputnik l’any 1991; Alícia Gómez, filla de l’autora de la coberta del disc, Pilar Villuendas i Xavier Pascual, director del Festival Strenes de Girona.
Durant la presentació, Salvador Escribà va avançar que abans de Nadal, Salseta Discos publicarà una versió ampliada del disc Ben endins, amb sis cançons noves del concert, en format de triple LP i doble CD. El disseny del disc serà obra d’Alícia Gómez, filla de Pilar Villuendas, autora l’any 1985 de la pintura Mujeres posando, de la qual es va extreure la imatge de la coberta. A més, Escribà ha anunciat que Salseta Discos atorgarà a Sopa de Cabra el triple disc de platí per les 130.000 còpies venudes de Ben endins en tots els formats.

Gerard Quintana opina, que “el Ben endins és més de la gent que no pas nostre. Tot allò que ens passava aleshores era molt gran, i tenia certa desconnexió amb els discos. Volíem reflectir el nostre so en directe, buscant la veritat “. Segons Quintana, els inicis de la dècada dels noranta “van ser un moment on tot passava ràpid i ens costava viure-ho; era una aventura visceral. Ara, amb l’exposició, tenim temps d’analitzar-ho amb calma”.

Albert Piñeira, per la seva banda, destacar que “més que una exposició d’un grup, és una mostra generacional que ens explica un fenomen cultural i social.”

Entre els objectes exposats, cal destacar el quadre original del que es va extreure la portada del disc Ben endins, obra de la dissenyadora i pintora Pilar Villuendas; el Disc de Platí original que acredita les 100.000 còpies venudes, juntament amb l’acreditació expedida per SGAE; i la guitarra acústica amb la que Josep Thió va interpretar “Si et quedes amb mi” i “El boig de la ciutat” en el concert.