Exposició ‘Victòria Pujolar Amat. Diari Íntim’

Una mostra que visibilitza el llegat artístic de la republicana i antifeixista

Redacció.- La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, va inaugurar ahir l’exposició ‘Victòria Pujolar Amat. Diari Íntim’ que visibilitza el llegat artístic de la republicana i antifeixista, veu catalana i femenina de La Pirenaica, Victòria Pujolar Amat.

La mostra, en tres eixos: família, obra política i paisatges amb ànima, és una de les actuacions de l’Any Victòria Pujolar Amat amb el qual el Govern reivindica i divulga la seva vida amb motiu que l’any passat es van complir cent anys del naixement d’aquesta republicana, antifeixista i comunista que va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, va presidir el passat mes d’octubre l’acte central de l’Any Victòria Pujolar i Amat,  posant de relleu que “commemorar una dona que va viure la repressió i tortura ens porta a la memòria la lluita de tantes dones anònimes que van fer possible la construcció d’una societat més democràtica i també ens recorda la lluita encara avui de tantes dones perseguides, que fugen de la repressió política arreu i dones que també han estat empresonades avui i aquí”.

En l’acte d’inauguració de la seva obra pictòrica, la presidenta de l’Institut Català de les Dones ha posat de relleu la importància de tenir referents que obren camins: “cada vegada que recuperem, reivindiquem, posem una dona al centre estem creant i recuperant referents per totes les que som avui i les que vindran”.

Per la seva banda, la comissària de l’Any Victòria Pujolar Amat, Elvira Altés, ha indicat que “Fuster i Pujolar tenen molts paral·lelismes. Van ser lliures artísticament però això les va allunyar de ser reconegudes”.

La pintora i curadora de l’exposició Esther Rodríguez ha posat de relleu que “la mostra vol entendre Pujolar des de la seva vocació, moltes vegades interrompuda. La seva veu a través dels materials descobreix que la seva pintura és un diari visual de família i activisme polític”.

 A l’obertura de la mostra també han assistit familiars de l’artista.

Les pintures de l’exposició, que es podran veure a la seu de la Fundació Felícia Fuster (Carrer de Camps i Fabrés, 11, Barcelona) fins el proper dia l’11 de març, formen part de la col·lecció privada de la família.

 

Autoretrat. Dona davant balcó (1965)
Autoretrat. Dona davant balcó (1965)

Un somni fet realitat

Pintar i dibuixar va ser un somni per a Victòria Pujolar Amat (Barcelona, 1921-Madrid,2017) que al final de la vida va poder fer realitat. Les circumstàncies que va travessar feien impossible desenvolupar aquesta activitat. Va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat, sempre canviant de casa, de poble i de país. En tot aquest periple va criar quatre infants, va ser la veu catalana i femenina de La Pirenaica, la ràdio antifranquista i, mentre vivia a Bucarest, encara va trobar el temps per estudiar la carrera de Belles Arts, aconseguint finalment poder pintar tot allò que vivia, com ella va dir: “La vocació et segueix ni que estiguis en moments difícils”. Va exhibir la seva obra a París, a Madrid i a Barcelona.