Felip Puig lliura els Premis Manel Xifra Boada que enguany reconeixen el treball en les energies renovables

Carles Riba, premi Manel Xifra Boada a la transmissió del coneixement, és un dels impulsors d'un projecte de recerca orientat a la transició cap a les energies renovables

El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona (CETIG) i Comexi Group han lliurat en una gala celebrada aquest divendres al vespre a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior de la UdG els guardons de la vuitena edició dels Premis Manel Xifra Boada.
Els premis s’emmarquen dins l’Engidiada, la trobada anual dels enginyers tècnics industrials gironins. L’acte de lliurament ha comptat amb la presència de Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Marta Madrenas, 2a tinenta d’alcalde i regidora de Promoció i Ocupació de l’Ajuntament de Girona, i Eudald Casadesús, Delegat territorial del Govern, entre altres.
Enguany el Premi Manel Xifra Boada a la transmissió del coneixement científico-tècnic s’ha lliurat a Carles Riba i Romeva. Nascut a Palma de Mallorca l’1 de juliol de 1947 és nét dels poetes Carles Riba i Clementina Arderiu, nét de Pau Romeva -fundador d’UDC- i germà del cantant Pau Riba. Carles Riba és enginyer industrial per l’ETSEI de Barcelona i Doctor enginyer per la UPC. La seva capacitat per a la transmissió del coneixement científico-tècnic ve avalada per la seva labor docent, però també per la tasca de recerca i divulgació. Riba és un dels impulsors, des del CoL’lectiu per a un nou model Energètic i Social Sostenible, d’un projecte de recerca orientada a la transició energètica, que pretén impulsar el pas de l’actual model de desenvolupament basat en recursos fòssils a un altre basat en recursos renovables, que caldria impulsar des de la universitat i les institucions de recerca catalanes. Riba també està vinculat a nombroses organitzacions entre elles l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Torrens-Ibern, que ell mateix va fundar amb l’objectiu de promoure l’ús de la llengua i la cultura catalanes en els àmbits tècnic i científic. El seu compromís social també s’estén al terreny polític, on la seva trajectòria antifranquista (va participar a la Caputxinada) i en moviments ciutadans el va conduir a ser el primer alcalde democràtic de Sant Joan Despí després del franquisme entre 1979 i 1983.
El Premi Manel Xifra Boada a la trajectòria professional s’ha atorgat a Martirià Butinyà Carrera. Butinyà es va titular en enginyeria tècnica industrial i va iniciar la seva activitat professional en diferents empreses del sector com Kolster (dedicada a la fabricació de magnetòfons), Carandini (dedicada a il·luminació), i Teisa (vinculada al grup empresarial d’Agrienergia). Des de l’any 1972, s’incorpora a Agrienergia, empresa banyolina dedicada a la producció, distribució i comercialització d’energia elèctrica, com a director de la secció elèctrica, on ha estat actiu durant més de 40 anys. Butinyà va fundar, juntament amb altres professionals, l’APPA (l’Associació de productors d’energies renovables) i va participar des del començament en l’ASEME (Associació d’empreses elèctriques), essent-ne durant molts anys membre de la seva junta directiva.
Com cada any els premis Manel Xifra Boada també han fet un reconeixement als joves enginyers tècnics industrials que van rebre el premi al millor projecte de final de carrera per part del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. En aquesta categoria els premiats han estat David Jiménez Aparicio, enginyer tècnic industrial en Mecànica pel seu projecte “Disseny d’una cadira de rodes per a terrenys disgregats”; Cristina Martín Castañé, enginyera tècnica industrial en Química Industrial pel seu projecte “Ciments ossis acrílics per a l’aplicació en cirurgia mínimament invasiva”, i Carles Candela Gonzalez, enginyer tècnic industrial en Electrònica Industrial pel seu projecte “Disseny i construcció d’un timó de profunditat per a un robot submarí”.
Els premis Manel Xifra Boada
Els premis es van iniciar fa vuit anys, el 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els dóna nom: Manel Xifra i Boada. Xifra va contribuir a la creació dels premis, però va morir poc abans de la seva presentació. Per aquest motiu, i abans d’obrir la convocatòria, es va atorgar el primer guardó a títol pòstum a aquest enginyer. D’aquesta manera, els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava, tant des de l’òptica empresarial com familiar.
En anteriors edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike i Joan Majó, o el mateix Manel Xifra Boada a títol pòstum. D’altra banda en el reconeixement a la trajectòria professional, s’ha reconegut a persones clau com Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau o Joan Vidal.
Manel Xifra Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG).